Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christiaan Bot, rozenkwekerij Arend Roses;

"Euseius gallicus maakt het waar"

In het voorjaar van 2015 ging Van Iperen op bezoek bij Christiaan Bot van rozenkwekerij Arend Roses in Maasland. Met de inzet van roofmijt Euseius gallicus hoopte hij een duurzame aanvulling op zijn geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie te hebben gevonden. Nu iets meer dan een jaar later is die hoop realiteit geworden. “Het loopt echt super. De inzet van de gallicus is voor ons nu de basis van de teeltstrategie.”



Arend Roses is vorig jaar gestart met het uitzetten van Euseius gallicus. Hoewel ze
voorzichtig zijn gestart, was Christiaan ervan overtuigd dat het een succes zou worden. “Vanaf het begin heb ik gedacht dat dit de juiste keuze was, maar de praktijk moest dat uitwijzen. De populatie groeide hard en heeft de winter goed overleefd. Momenteel zijn we plaagvrij. Waar we vroeger weleens 100 witte vlieg op één plaat telden en we wekelijks moesten corrigeren, zijn we dit jaar niet verder gekomen dan 12 witte vliegen op een totaal van vier hectare. En dat was een incident. Op zo’n oppervlakte is dat natuurlijk een fantastisch resultaat!”

Daarnaast ziet Christiaan ook een positief effect op trips. “Avalanche bijvoorbeeld is megagevoelig voor trips, maar we hoeven hier nu bijna niets meer aan te doen. We corrigeren een enkele keer met een geïntegreerd middel en de gallicus wordt daar niet door beïnvloed. Je ziet ze nog steeds overal lopen.”

Uitbreiding naar andere locaties
Door dit succes heeft Arend Roses besloten om deze strategie door te trekken naar de andere locaties. Op het bedrijf in Almere zijn ze er in april mee gestart. “We hebben getwijfeld of het slim was om hier vlak voor de zomer mee te starten, maar het sloeg snel aan.” Volgens teeltspecialist Arjan Spaans van Van Iperen komt dat door het wekelijks verblazen van Nutrimite, een stuifmeel waarmee je de gallicus in het gewas voedt. “Zeker in het begin draait het allemaal om het opbouwen van de populatie. Daarom hebben we de dosering voor twee weken, elke week toegepast. Nu zitten we weer op een halve dosering per week.” De investering in de roofmijten heeft zich ondertussen goed uitbetaald volgens Christiaan. “De plagen liggen op een heel laag niveau, we hoeven minder te corrigeren en hebben zo de kosten per vierkante meter omlaag weten te brengen.”

Opstap naar verdere geïntegreerde bescherming
In de ogen van Christiaan is de inzet van de gallicus een belangrijke opstap naar een verdere geïntegreerde teeltstrategie. Zelf heeft Arend Roses de biologische bladluisbestrijding uitgebreid met de galmug Aphidoletes aphidimyza*. “Vorig jaar hadden we een luisprobleem en de correcties die we toen moesten uitvoeren hadden een negatief effect op de gallicus. Nu zetten we de Aphidoletes preventief in tegen bladluis en gaat het een stuk beter. We kunnen nu uit de voeten met een geïntegreerd middel waar de gallicus geen last van heeft. Zo hebben we weer een ontbrekend stukje van de puzzel ingevuld. Ik kan niet anders dan collega-telers aanraden ook deze weg in te slaan.”

Voor meer informatie:
Van Iperen
T: +31 (0)186 57 88 48
www.iperen.com


* De Aphidoletes aphidimyza is een galmug die via paar-emmertjes in het gewas wordt verspreid. De emmertjes staan onder in het gewas, met kokossubstraat op de bodem van de emmertjes en rondom krantenpapier. De poppen komen uit en binnen 2 tot 4 uur moeten de insecten met elkaar paren. Doordat de galmuggen in een emmer zitten, kunnen ze elkaar makkelijk vinden en vliegen ze niet direct uit. Zo wordt eerst de populatie vergroot en dan pas gaan ze uit de emmer op zoek naar bladluis.
Publicatiedatum: