Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweker Jarno Baas over zijn ervaringen met houtstook

Jarno Baas van Kwekerij Baas koos acht jaar geleden voor een houtketel om zijn kas mee te verwarmen. Voor zijn kwekerij voor pot- en perkplanten wilde hij niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De gasprijs steeg in die periode en de energiekosten namen toe. Dit terwijl het gebruik van biomassa steeds aantrekkelijker werd door subsidies en technische ontwikkelingen. Baas: “Ik was benieuwd naar de mogelijkheden van biomassa en houtstook. Ik heb me toen verdiept in de technische mogelijkheden en de kosten die daarmee gepaard gingen. Al snel bleek dat de investering interessant was. Ik zou het toen zelfs hebben gedaan zonder de subsidies.”Continuïteit in mijn energieprijs
“Toen ik acht jaar geleden koos voor het toepassen van biomassa, was ik nog geen klant bij Flynth. Ik heb toen alles zelf uitgezocht. Een behoorlijke zoektocht naar zowel de financiële als technische mogelijkheden. Ik ben nu zelfvoorzienend en heb continuïteit in mijn energieprijs. Ik ben er trots op dat het uiteindelijk gelukt is. De investering heeft zich nu al terugverdiend.”

Tip: verdiep je in de materie

“Voor de ondernemers die houtstook overwegen heb ik nog wel een tip. Verdiep je goed in de materie, want er komt heel wat bij kijken. Want op welke brandstof ga je bijvoorbeeld de ketel stoken? Kies je voor chips, snippers of shreds? En waar haal je dat in je eigen omgeving vandaan? Het heeft weinig zin als de brandstof van de andere kant van Nederland moet komen.”

“Dit had ik zelf wellicht nog beter kunnen uitzoeken. Want toen onze installatie geplaatst was, kwamen we erachter dat de goedkopere brandstof niet genoeg vermogen gaf. Ook viel het extra werk tegen. Dit hebben we toen moeten aanpassen, iets wat onnodig tijd heeft gekost. Het kan verstandig zijn om er een externe partij met meer expertise tussen te zetten. Dus als je overstapt: weet eerst goed wat je wilt en koop het daarna pas.”

Onderzoek de mogelijkheden
“Ik zou andere ondernemers zeker aanraden om eens te kijken naar de mogelijkheden van biomassa-energie. Alleen al de subsidies geven mooie voordelen. Ik heb mijn installatie nu acht jaar staan en zou het zo weer doen. Bij een eventuele uitbreiding of nieuwe investering kijk ik samen met Flynth zeker weer naar de mogelijkheden van biomassa.”

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over houtstook en SDE+-subsidie? Bent u benieuwd of dit ook interessant is voor uw bedrijf? Neem contact op met adviseur Peter de Vreede via tel. 088 – 236 77 77 of e-mail [email protected]. Een adviseur van Flynth komt graag bij u langs voor een eerste informatiegesprek.

bron: Flynth
Publicatiedatum: