Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar het ideale lichtrecept voor meerlagenteelt tulp

Het lichtrecept om een betere bladspreiding in tulp te krijgen is in grote lijnen duidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Lighting en Proeftuin Zwaagdijk. Een betere bladspreiding resulteerde in dit onderzoek echter niet tot minder bladkiep.

Moderne tulpenbroeierijen telen in meerdere lagen. De jonge spruit loopt onder belichting uit op de onderste en middelste teeltlaag. De tulp wordt uiteindelijk afgebroeid onder het daglicht op de bovenste teeltlaag. Meerlagenteelt bespaart veel verwarmingskosten per m2 grondoppervlakte vergeleken met een klassieke enkellaagsteelt.Het probleem is dat de bladeren van tulpen vaak niet goed spreiden onder de belichting. Hierdoor verdampt het gewas slecht en dit hindert de calciumaanvoer naar de zich ontwikkelende cellen. Men gaat ervan uit dat hierdoor zwakke cellen ontstaan, waardoor bladeren in een later stadium beschadigen (‘bladkiep’). Een oplossing voor dit veelvoorkomende probleem maakt energiezuinigere meerlagenteelt toegankelijker.

Verrood belichting
Uit het onderzoek in klimaatkamers blijkt bladspreiding sterk te reageren op de activiteit van fytochroom-B. Deze fotoreceptor kan met verrood licht effectief aangestuurd worden. Blauw licht draagt ook bij aan bladspreiding, vermoedelijk via de fotoreceptor fototropine. Verder stimuleren meer daglengte en lichtintensiteit de bladspreiding, waarbij lichtintensiteit een verzadigingsrespons geeft. Een betere bladspreiding resulteerde echter niet in minder bladkiep onder klimaatomstandigheden die bladkiep stimuleren (hoge RV).

De vragen die na dit onderzoek overblijven zijn (1) hoe belichting nog effectiever kan en (2) of met die belichtingsstrategie bij een gunstiger klimaat een ‘ideale tulp’ te telen is. Bevestiging van die laatste vraag zal een energiebesparende meerlagenteelt voor een bredere groep tulpenbroeiers aantrekkelijk maken. Inmiddels is een vervolgonderzoek hiernaar gehonoreerd.

Dit project is gefinancierd vanuit een groep tulpenbroeiers en het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is hier in te zien.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: