Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een-tweetje tussen Pon Power en Diesel Power Holland

Schoone Orchideeën: noodstroom-aggregaat vervangt WKK-centrale

Familiebedrijf Floricultura is wereldwijd marktleider in uitgangsmateriaal van orchideeën. Op locaties in Assendelft en Heemskerk houdt het bedrijf zich bezig met veredeling, selectie en vermeerdering van orchideeën. Toen in Heemskerk een oude Cat WKK-centrale overbodig werd en vervangen moest worden door een noodstroomaggregaat was een deal met Pon Power en Diesel Power Holland snel beklonken. Motorennieuws ging langs in de orchideeënkas en concludeerde dat moeilijk doen niet nodig is als het ook gewoon makkelijk kan.

Dit artikel is afkomstig uit Motoren Nieuws, het relatiemagazine van Pon Cat. In dit magazine deelt het bedrijf, dat de officiële dealer van Caterpillar motoren in Nederland is, recente projecten, nieuwe producten en services en technische ontwikkelingen. Het magazine is hier in te zien.Kas zonder gas
Het grootste kassencomplex van Schoone Orchideeën, een van de dochterbedrijven van Floricultura, staat aan de Strengweg in Heemskerk. Het 10 hectare grote complex is een zogenaamde ‘kas zonder gas’, wat betekent dat er gewerkt wordt met een ondergrondse warmte - en koudeopslag (WKO). Hierdoor was de Cat warmtekrachtcentrale (WKK), die in 2000 geïnstalleerd was en sindsdien vrijwel volcontinu gedraaid had, overbodig geworden. Fred Brinks, Hoofd Technische Dienst van Floricultura: “In die WKK verstookten we gas en dat leverde warmte en stroom op. De warmte gebruikten we voor onze kassen, de stroom werd teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Maar nu we in het aardwarmteproject zitten, hebben we die warmte niet meer nodig.”

Het voordeel van een WKK-centrale is dat hij in geval van nood ook dienst kan doen als noodstroomvoorziening en dat deed de bestaande WKK dan ook. Hij had dus best kunnen blijven staan, ware het niet dat hij na 16 jaar trouwe dienst aan een revisie toe was. Brinks koos de pragmatische aanpak en ging aan het rekenen: “Het werd de installatie reviseren versus de installatie vervangen door een noodstroomaggregaat. De uitkomst was klaar als een klontje. Vervangen was verreweg de voordeligste optie. Dat was dus gauw bekeken.”Vlot vervolgtraject
Zo vlot als de beslissing genomen werd om de installatie te vervangen, zo vlot ging ook het vervolgtraject. Brinks: “Ik heb een paar offertes opgevraagd en die van Pon Power sprong er eigenlijk direct uit. Vooral door de combinatie met hun zusterbedrijf Diesel Power Holland, dat de oude installatie zou ontmantelen en verwijderen, waarna Pon Power de nieuwe C7.1 zou plaatsen. We kregen voor die oude ook nog een mooi bedrag terug, dus ook hier waren we snel uit.” Jacqueline Hoogervorst, Accountmanager bij Pon Power: “Bij Diesel Power Holland waren ze blij met de oude WKK. We konden Fred dus een mooi gezamenlijk aanbod doen voor de nieuwe C7.1, waarbij we hem ook nog eens veel werk uit handen namen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?” En zo dacht Brinks er ook over. Half mei is de nieuwe C7.1 geplaatst en enkele dagen later is hij succesvol in gebruik genomen. Omdat hij slechts een kwart van de omvang heeft van zijn voorganger, is op de betonnen fundatie waarop hij staat, ineens veel ruimte over. Ook daar gaat Fred Brinks pragmatisch mee om: “Daar bedenk ik nog wel een keer wat voor, haha!”

Voor meer informatie over Schoone Orchideeën, klik hier
Publicatiedatum: