Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VB Projects realiseert duurzame Hortus Botanicus en Hermitage Amsterdam

Van kunst naar kas

De Gouden Eeuw heeft een groot aantal Hollandse meesters voortgebracht van wie de werken nu in het Hermitage in Amsterdam hangen. Het kunststukje dat VB Projects uit De Lier in Amsterdam op dit moment realiseert, roept associaties op met dat vakmanschap en die precisie. De Westlandse specialist in onder andere klimaatsystemen legt een 425 meter lange ondergrondse warmteleiding aan tussen de Hermitage en de Hortus Botanicus. Vanwege de kwetsbaarheid van de stad bovengronds, wordt er op maar liefst 25 meter diepte geboord.



VB Projects is geen onbekende in dit statige deel van Amsterdam. “In de jaren ’90 installeerden we twee grote warmwaterketels bij de Hortus Botanicus om de tropische planten en bomen op van de juiste temperatuur te voorzien”, vertelt Romboud Harskamp, Technical Sales Manager bij de VB Projects. Dat destijds ook voor VB werd gekozen, is niet vreemd. De groep werkt veel voor bedrijven in de glastuinbouw, met name de business units VB Greenhouses en VB Climate. Romboud Harskamp: “De ketels zijn na dertig jaar aan vervanging toe. Nu staan er bij de Hermitage een aantal warmtepompen die overtollige warmte produceren. Deze warmte is ideaal om de Hortus Botanicus van extra warmte te voorzien. Maar, de twee instituten liggen op zo’n 400 meter van elkaar. Die afstand wordt we met een ondergrondse boring overbrugd, omdat de alternatieven teveel beperkingen voor de stad opleveren en bovendien minder economisch zijn”.



Delicate operatie
Aanvankelijk werd een andere aanpak overwogen, maar dat plan zou veel graafwerk vergen. Harskamp: “Omwonenden en bezoekers zouden hinder ondervinden van opgebroken straten en zelfs bomen zouden ervoor moeten wijken. Een dergelijk plan stuit vanzelfsprekend op veel weerstand. VB Projects heeft ruime ervaring in de geothermie en het aanleggen van duurzame warmtenetten en is daarom de expert voor een juiste en gepaste oplossing. “Onze onderaannemer Welvreugd heeft hier de techniek van Horizontal Directional Drilling toegepast. Al vrij snel waren we op de gewenste en veilige boordiepte van 25 meter. We zijn daarmee onder de metrobuis in Weesperstraat door gegaan en hebben de M.S. Vaz Diasbrug gekruist. De buizen liggen inmiddels parallel aan de Nieuwe Herengracht. Het project verloopt tot nu toe voorspoedig”.



Verwarming en koeling
De voorbereidingen voor alle werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en het project is op dit moment in volle gang. Romboud Harskamp: “Wij streven ernaar om in de tweede helft van juli klaar te zijn. Vanaf dan stroomt er warm water naar de Hortus en afgekoeld water naar de Hermitage. Het is een eer en uitdaging om juist tussen twee historische locaties met de modernste techniek te mogen werken”.
Publicatiedatum: