Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sercom

"We automatiseerden meerlagenteelt al voor de hype"

Automatiseringsbedrijf Sercom uit Lisse automatiseerde de eerste bedrijven met meerlagenteelt al vijf jaar geleden, ruim vóór de term Vertical Farming een hype werd. Op de GreenTech toont het bedrijf de laatste ontwikkelingen op het gebied van procesbesturing, in zowel hardware als software.

Vertical Farming, ofwel Verticaal Telen, is een van de thema's op de aankomende GreenTech vakbeurs in RAI Amsterdam. Verticaal Telen is een wereldwijde trend, waarbij meestal bladgroenten en kruiden worden geteeld in afgesloten ruimten op meerdere teeltlagen onder LED verlichting. In Japan en Amerika is Vertical Farming in opkomst, waar vooral jonge ondernemers zich ertoe aangetrokken voelen.Trend
In Amerika opent het ene na het andere Vertical Farming-bedrijf, steeds in de buurt van grote steden. De Association for Vertical Farming (AVF) verwacht dat er over tien jaar bij elke stad een Vertical Farm is. Niet voor niets zijn multinationals als Philips, Metro, Osram, Toshiba, Microsoft, Panasonic, Fujitsu en GE er mee bezig. Nederlandse telers maken er nog weinig gebruik van. Meerlagenteelt is wel in opkomst, vooral bij de opkweek van groentegewassen, jonge potplanten en de tulpenbroei.

Klimaatinstallatie
Zo heeft Sercom voor meerdere bedrijven in de groenteteelt en de tulpenbroeierij een klimaatinstallatie geleverd. Een daarvan is Karel Bolbloemen BV in Bovenkarspel. Sinds 2011 wordt hier al verticaal geteeld. Daarmee is Karel een van de eerste tulpenbedrijven die op grote schaal ging 'inbreiden' met meerlagenteelt. In een kas van 3.000m2 worden tulpen aan het begin van de teelt opgekweekt in vier lagen in containers met een eb- en vloed systeem. De tulpen staan eerst een paar dagen in het donker, daarna onder tl-licht. Sercom ontwikkelde het systeem voor de klimaatsturing, inclusief de koeling van de klimaatcellen, de belichting in de meerlagenteelt en de beregening van de kas.Van TL naar LED
Op termijn zal de tl-verlichting worden vervangen door LED. Eigenaar directeur Bert Karel verwacht hierdoor minder energie te gebruiken en de plant beter te kunnen sturen. Uit onderzoek van Wageningen UR in 2011 kwam al naar voren dat tulpen verschillend reageren op verschillende LED-kleuren. Ook komt er een nieuw systeem, waarbij de LED-verlichting zal worden gebruikt om de kwaliteit van de tulpen verder op te voeren en de productie nog beter af te stemmen op pieken in de vraag. Karel Bolbloemen BV levert tulpen vraaggestuurd aan supermarkten in heel Europa.

Sercom is op de GreenTech te vinden op Sercom Plaza, stand 11.321 in RAI Amsterdam van 14 t/m 16 juni 2016.

Voor meer informatie:
Sercom
Heereweg 9
2161 AB Lisse
T: +31 (0)252 416530
F: +31 (0)252 419481
[email protected]
www.sercom.nl
Publicatiedatum: