Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Stormschade valt overal tegen"

Tholen - De afgelopen dagen wordt er met man en macht gewerkt in de Bommelerwaard. De hagel en storm die afgelopen weekend over het gebied trok, heeft duizenden ruiten beschadigd. Werd er eerst gesproken over tientallen bedrijven, inmiddels wordt duidelijk dat het richting de vijftig gaat. "De schade valt overal tegen", vertelt Henk Kolbach.

Het is een akelig, maar ook een vreemd gezicht bij veel kwekerijen in de Bommelerwaard. Het noodweer van afgelopen zondag heeft veel kassen beschadigd. De gigantische hagelstenen hebben geen ruiten uit de kas geslagen, maar gezorgd voor gaten in het glas. "Hoeveel bedrijven zijn getroffen, is nog niet precies duidelijk", vertelt Henk Kolbach, voor LTO actief in de regio. "Maar het zijn er toch een stuk of vijftig."

Burgemeester Marianne Schuurmans bezocht kwekerijen in Lingewaard. Zij zegt mee te leven met de hardwerkende tuinders en wilde hen met haar bezoek een hart onder de riem steken.

Voor een aantal teeltbedrijven is de schade extra zuur. Zij werden vorig jaar ook al getroffen toen ook een hagelbui kassen in de regio beschadigde. De schade op de kwekerijen loopt uiteen: van vijftig ruiten bij de een tot maar liefst achtduizend ruiten bij de ander.


Foto's Olaf van Marrewijk - Pinc Agro

Stoppen met de teelt
Een van de bedrijven waar duizenden ruiten zijn beschadigd, is paprikakwekerij Van Tuijl. Zesduizend, schat Van Tuijl. Hij woont naast het bedrijf en hoorde zondagavond rond een uur of tien hoe het tekeer ging. In samenwerking met de verzekering en andere partijen is nu besloten de teelt te stoppen. "Het is voor het personeel ook te gevaarlijk." Nu zijn beglazersploegen bezig het glas eruit te halen. "Dan het gewas eruit en vervolgens repareren."

Chrysanten
Ook bij kwekerij Kiepflower zijn ze al de hele week bezig met opruimen. Bijster snel gaat het niet. "Maar we komen er wel." Het bedrijf is op maar liefst drie locaties getroffen. "Op één locatie zijn er veel ruiten stuk, op nog eens twee redelijk wat." Het scheelt dat de samenwerking in de buurt goed is. Buren en nabijgelegen bedrijven lenen materiaal uit om elkaar uit de nood te helpen. Nu is het een kwestie van opruimen, dichtmaken en doorgaan.


Foto's Olaf van Marrewijk - Pinc Agro

Schade
Bij verzekeraar Interpolis zijn er meer dan 400 schademeldingen binnengekomen door extreme hagelbuien in de nacht van zondag op maandag. "De schadeomvang is op dit moment lastig in te schatten. De verwachting is dat de schade enkele miljoenen zal zijn", meldt de verzekeraar. Gisteren zijn bedrijven met veel schade bezocht. Ook vandaag bezoeken de experts en taxateurs bedrijven. Het bezoek is gericht op een inventarisatie van de schade en het nemen van acties om de schade te beperken. Op de foto's van Olaf van Marrewijk van Pinc Agro, die over het gebied vloog, is de schade duidelijk te zien. "Maar voor sommige telers valt het toch tegen", vertelt Kolbach. "Het is nog zo onduidelijk hoeveel schade er is. Met storm zie je dat er een hoek uitwaait of een raam verdwijnt. Dat valt op. Maar nu is er veel schade die niet opvalt." Ook veel scherminstallaties zijn beschadigd. 's Nachts zijn de schermen dicht. Het water regende erop en het scherm zakte door. Dat moet je ook niet onderschatten."

Bovendien is de schade momenteel lastig te repareren, hoort Kolbach. Niet alleen de glasvoorraden zijn te krap voor de gigantische schades en de diversiteit aan ruitmaten, maar ook vakkundig personeel wordt gemist. "De Met de opkomst van de beglazingsmachines zijn ook het aantal beglazers afgenomen. Het werk is ingevuld door Poolse werknemers. Die weten veel van nieuwbouw, maar minder van schadeherstel. Nu er flinke schade is, zie je toch dat er weinig vakmensen over zijn."