Nieuw milieukeurcertificaat voor duurzame bollen

Veel bedrijven zijn al MPS-gecertificeerd. Dit certificaat wordt echter afgegeven voor de werkwijze van het bedrijf en niet voor de duurzaamheid van het product. Het Milieukeurcertificaat voor duurzame bollen, dat dit najaar beschikbaar komt, brengt daarin verandering. Een belangrijke ontwikkeling, zeker nu gemeenten duurzaamheid als inkoopeis stellen.


Vlnr, mee met klok: Stefanie de Kool (SMK), Ellen Prosee (gemeente Schijndel) en Rudolph Uittenbogaard (JUB Holland)


De ontwikkeling van het Milieukeurcertificaat voor duurzame bollen is door
de praktijk ingegeven, vertelt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB.
“Rudolph Uittenbogaard van JUB Holland klopte bij ons aan. Alle overheden, waaronder gemeenten, die belangrijk zijn voor de afname van bloembollen, hebben namelijk vanaf dit jaar de doelstelling om 100 procent duurzaam in te kopen. Het MPS-certificaat voldoet niet aan dit criterium. Dat geeft geen garantie voor de duurzaamheid van het product. Bovendien is zo’n 90 procent van de MPS-kwekerijen in Nederland ingeschaald in het hoogste niveau, MPS-A. Zie je dan maar eens te onderscheiden.” Gemeenten die duurzaam willen inkopen, komen uit bij het aanbod biologische bollen, maar: “Het biologische assortiment is beperkt en kent een stevige meerprijs. Inkopers die werken met een vast budget kiezen dan vaak niet meer voor bollen, maar voor andere groenproducten. Als de sector niet inspeelt op de criteria voor duurzaam inkopen, raken we dus markt kwijt. Daar komt bij dat ook in de consumentenmarkt de belangstelling voor duurzaam toeneemt. Er is dus behoefte aan een certificaat voor duurzame bollen.”

Klik hier voor het gehele artikel over de ontwikkeling van het Milieukeur certificaat voor duurzamere bloembollen, onlangs gepubliceerd in BloembollenVisie. André Hoogendijk (KAVB), Rudolp Uittenbogaard (JUB Holland), Ellen Prosee (gemeente Schijndel), Rolf van Arendonk (Milieufederatie Noord-Holland) en Stefanie de Kool (SMK) geven hun visie.

bron: Milieukeur

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.