Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Green Works geeft tips

Voorkom botrytis in pioenen

De bestrijding van Botrytis in pioen is een lange termijn verhaal. Vooral het niet beschermen na de bloei is een belangrijke oorzaak dat Botrytis voor grote problemen blijft zorgen. Voer daarom een bespuiting tegen Botrytis uit om te zorgen dat de schade van het snijden geen besmetting kan veroorzaken. Voeg bij de Botrytis bespuiting Bitterzout toe om het gewas wat af te harden.

In het najaar vormt de schimmel wintersporen, die op de grens grond/lucht overwinteren. Dit is ook de plaats waar in het voorjaar de aantasting begint. De bestrijding in het voorjaar is dus wel nodig, maar de basis ligt in de nazomer. De nu veel gebruikte Collis in het voorjaar is dus geen totaal oplossing maar een onderdeel daarvan.


Links: aantasting in pioen. Rechts: op het linker blad botrytis, op het rechter bladvlekken aantasting (foto's PPO)

Uit onderzoek komt naar voren dat het Botrytis remmend effect van niet tekort afmaaien (+/-10 cm boven de grond) van het gewas in het najaar de kans van omvallers vermindert in het volgend voorjaar.

Onkruid
Bladaaltjes kunnen, door mee te liften op onkruid(zaden), het perceel besmetten.
Het is dus zaak om geen onkruid gedurende de zomer te hebben. Vooral met straatgras mag dit middel nooit in pioen gebruikt worden. Via de wortels wordt het middel opgenomen door de plant. Voor een vuil perceel blijft alleen Basta over. Voeg eventueel wat ureum toe. Als er veel straatgras staat is het nuttig om een kleine hoeveelheid Chloorprofam toe te voegen aan de Basta.

Voor meer tips en informatie klik hier (GreenWorks)

Publicatiedatum: