Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen

Ook boomkwekerijen steeds meer over op 'bio'

Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen heeft al sinds de 18e eeuw in het Brabantse Haaren een boomkwekerij. En als het aan de huidige generatie ligt, gaan ze daar nog eeuwen mee door. Met de blik op de toekomst besloot het bedrijf zeven jaar geleden op te gaan voor het Milieukeur certificaat. En in de jaren daarna werden steeds meer stappen gezet in verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering.


Links Joost van den Oever, recht Robert Smarius (foto's: SMK)

“Destijds hadden we twee belangrijke overwegingen”, vertelt Milieu- en kwaliteitscoördinator Joost van den Oever. “We wilden ons onderscheiden op duurzaamheid en tegelijkertijd kwam de vraag van klanten. Veel van onze bomen leveren we aan gemeenten en zij moeten duurzaam inkopen. Met het Milieukeur certificaat konden we aantonen dat we op een duurzamere wijze bomen kweken”

Vruchtbare bodem
Volgens Van den Oever zijn er een behoorlijk aantal aanpassingen in hun werkwijze doorgevoerd sinds de certificering. “Maar eigenlijk vinden we dat alleen maar leuk. De belangrijkste verschillen die wij doorvoeren ten opzichte van een gangbare teelt, zitten ‘m op het vlak van gewasbescherming en bemesting.” Hoofd Kwekerij Robert Smarius vult aan: “Zo gebruiken we, wanneer grond vrijkomt voor een nieuwe teelt, stalmest met compost en stro. Dan zaaien we een groenbemester om de structuur van de bodem te verbeteren. De groenbemesters zijn Afrikaantjes, Japanse haver of een bloemenmengsel.
Afrikaantjes en Japanse haver bestrijden aaltjes, die wortels aan kunnen tasten. Ook zorgen ze voor een verhoging van organische stof, wat goed is voor een vruchtbare bodem. Op lege stroken op een perceel zaaien we een bloemenmengsel. Dit trekt insecten aan, die de natuurlijke vijand zijn van ziekten en plagen. Ook plaatsen we her en der ‘insectenhotels’: houten constructies die kevers en lieveheersbeestjes aantrekken.
We hangen vogelhuisjes op diverse locaties in de kwekerij. Deze vogels en insecten helpen ook mee in de gewasbescherming. En het is goed voor de biodiversiteit.”

Chemie terugdringen
Robert Smarius: “In ziektegevoelige gewassen passen we ook Fytaforce (compostthee) toe als natuurlijke bestrijdingsmethode. De bomen worden door de toepassing van compostthee van nature sterker waardoor deze beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.” Helemaal zonder gewasbeschermingsmiddelen kan de boomkweker nog niet. Smarius: “We spuiten nog steeds wel, maar dan beperkt en indien nodig. Echter bij onkruidbestrijding valt er bijna niet aan te ontkomen. Vooral tussen de bomen in de rijen is het lastig om mechanische onkruidbestrijding toe te passen. Binnen het Praktijknetwerk Duurzame aanpak ziekten, plagen en onkruiden overleggen we hierover met branchegenoten. We hopen op deze manier het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nog verder terug te dringen.”

Social return
Vanuit de gedachte om ook mensen met een beperking werk te bieden, heeft M. van den Oever Boomkwekerijen al enige tijd een overeenkomst met twee instellingen in de buurt. “Twee keer per week komen mensen met een verstandelijke beperking ons helpen op de kwekerij”, vertelt Van den Oever. “Op dinsdag zijn dat er acht en op donderdag vier. Maart en november zijn extra drukke maanden in onze afzet. In die perioden nemen veel bedrijven tijdelijke krachten vanuit Midden- of Oost-Europa aan. Wij kiezen echter voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zijn blij met de prima hulp die zij ons bieden.”

Ondersteuning door SMK
Sinds enige tijd bestaat naast het Milieukeur certificaat ook het Groenkeur voor bedrijven in de ‘groene sector’. “Wij volgen alle belangrijke ontwikkelingen en trends in de sector nauwlettend en hebben op basis van de huidige marktontwikkelingen geen reden om op dit moment voor Groenkeur te kiezen”, zegt Van den Oever hierover. De voordelen van Milieukeur zijn wat Van den Oever betreft voldoende. “Je kunt aantonen dat je duurzaam werkt. Dat is voor sommige klanten een eis. Maar Milieukeur helpt ook in het uitleggen van onze duurzame werkwijze naar de buitenwereld. We willen zo natuurlijk mogelijk werken om ook in de verre toekomst nog steeds een gezonde boomkwekerij te hebben.”

Bron: SMK
Publicatiedatum: