Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telersvereniging Unicum Freesia bestaat 20 jaar

In 1996 vond een aantal freesiatelers het tijd om de krachten te bundelen. Dat is nu - om precies te zijn op 29 februari a.s. - twintig jaar geleden en dus is het tijd voor een fuif. Tom van der Houwen, een van de telers die aan de wieg stond van Unicum Freesia en nu nog steeds lid is van de vereniging: “Ik ben er trots op dat Unicum Freesia na 20 jaar nog steeds een sterke samenwerking heeft en zich blijft ontwikkelen. Het is noodzakelijk om te blijven verbeteren en ontwikkelen, zeker in een veranderende markt.”In 1996 vonden een aantal kwekers dat het tijd werd om de koppen bij elkaar te steken. Van der Houwen: “We richtten een corporatie op, zochten kwekers die zich bij ons wilden aansluiten en gingen op zoek naar een verkoper. Door veel bloemen direct te verkopen, daalde het aanbod op de klok en stegen de prijzen. Dat was een goede ontwikkeling voor de freesia en ook voor de veiling.”

Steeds meer kwekers sloten zich aan bij Unicum en uiteindelijk werd Unicum gevormd door 34 kwekers. Unicum presenteerde zich op beurzen, bezocht Britse supermarktketens en werd één van de eerste telersverenigingen op de veiling. Van der Houwen: “De koppen bij elkaar steken en samenwerken is belangrijk, nu nog steeds. Helaas zijn inmiddels veel kwekers gestopt of hebben de club verlaten om hun eigen richting te gaan. Dat is aan de ene kant jammer en zorgelijk, maar aan de andere kant ook een goede ontwikkeling voor het freesiavak. We moeten allemaal kritisch blijven, vooral naar onszelf. Als de kwekers, die de club verlaten, zich profileren op een ander segment in de markt, dan is dat een goede ontwikkeling voor de freesia.”

Nu, na 20 jaar, staat Unicum Freesia nog steeds sterk. “Maar we kunnen niet stil blijven zitten,” geeft voorzitter René van Dijk aan. “Het areaal van Unicum bestaat uit ruim 30 ha en dat was vroeger veel meer. We moeten ervoor zorgen dat dit areaal in stand blijft, maar daar moeten we hard aan werken. De neuzen moeten dezelfde kant op staan om goed te blijven samenwerken en te blijven verbeteren. De webshop van Unicum, die sinds vorig jaar in het leven is geroepen, is daar een voorbeeld van. De markt verandert en de manier van kopen wordt steeds directer met minder tussenhandel. Daarom vonden wij het tijd worden een webshop op te richten.” In deze webshop verkoopt Unicum vooral zwaardere bloemen, de zogenoemde hoofdtakken. De bloemen met bepaalde specificaties dragen het kwaliteitslabel van Unicum: Unicgold. Unicum heeft vertrouwen in de toekomst. Op naar de volgende 20 jaar!

bron: Florpartners
Publicatiedatum: