Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte: geen paniek, wel zuinig aan

Tholen - Door aanhoudende droogte dreigt een watertekort. Dat heeft de verschillende waterschappen genoopt vandaag een crisisberaad te beleggen, hoewel er langs alle kanalen wordt geroepen dat het tot nog toe allemaal wel meevalt.

Voor wat betreft het Westland zou nog helemaal niemand zich zorgen moeten maken. Het grondwaterpeil schijnt nog redelijk normaal te zijn - vorig jaar werd uiteindelijk een flink lager peil aangetikt, vertelt Ingrid ter Woorst (dagelijks bestuur Hoogheemraadschap Delfland). Ook zouden andere bronnen dan het Brielse meer, waaruit de afgelopen maand al vijf miljard liter water werd binnengelaten, voor in elk geval de tuinders in het Westland en Voorne Putten nog uitkomst kunnen bieden. Daarnaast is de aanvoer via de rivieren vooralsnog ruim voldoende, zo weet minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W).


"De zomer draait op volle toeren en daar komt de komende 10 dagen geen verandering in. Het blijft ook aanhoudend droog. Verandering pas in het weekend van 14 juli?", aldus de Rotterdamse weerman Ed Aldus op Twitter

Maar de droogte houdt nog een tijdje aan, zo is de verwachting, dus enige zorg is op zijn plaats. Wanneer het grondwaterpeil ver zakt, is dat met één buitje niet herstelt. Bovendien wordt nu water uit bassins e.a. opslag aangesproken, waardoor tekorten pas in een later stadium tevoorschijn komen.

Toch hebben 'we' nog zeker voor enkele weken meer dan voldoende. Je hebt droogte en droogte, en die laatste is in Nederland zeldzaam. Grootste probleem is de zogenaamde piekbelasting: gemiddeld gebruikt de Nederlander deze dagen 40% meer water dan normaal, en consumeert dat bovendien op momenten waarop iedereen dat dat doet.

Tuinbouw safe
Per gemeente, per gebied, is de watervoorziening anders en zijn dus andere waarschuwingen van kracht. Op de Veluwe mag niet meer gesproeid worden; in delen van Gelderland, Utrecht en Brabant mag de tuinder geen water meer uit de sloot halen. Van specifieke problemen of verboden voor de tuinbouw is tot op heden geen sprake.

Tips
En dan zijn er ook nog de gebruikelijk tips, gratis te verkrijgen bij iedereen die tot drie kan tellen: drink water, nog meer water, vermijd de zon op de heetste uren en smeer je, ook onder glas, goed in. Om de waterdruk op peil te houden zouden particulieren er goed aan doen niet te lang te douchen, te sproeien na 22 uur 's avonds (buiten de piekuren) en het sproeien überhaupt te beperken (want planten kunnen best tegen een stootje).

Publicatiedatum: