Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1700 man op straat

Finlays Kenia sluit farms in Kericho

Tholen - Finlays Kenia maakte afgelopen week bekend twee productielocaties in Kericho, Kenia te sluiten, omdat arbeidskosten elders lager zouden liggen. Gevolg is dat daarmee zo'n 1700 banen verdwijnen.

Het gaat om de farms Chermirei en Tarakat, samen goed voor 70 hectare rozenproductie. De sluiting moet gespreid over 2,5 jaar plaatsvinden, opdat 'de impact op het leven van de arbeiders en hun family zo minimaal mogelijk zal zijn', aldus Daniel Kirui, HR manager bij Finlays.


foto: Finlays Magazine, Vol 52, 2, dec 2015

Steve Scott, directeur Finlay Farms, geeft aan dat het geen licht genomen besluit is, 'maar arbeidskosten in Kericho zijn significant hoger dan in andere productiegebieden in Kenia. Daarom is het economische gezien niet langer rendabel deze productielocaties te laten draaien'. Ook, voegt hij toe, zouden stakingen van afgelopen jaar het bedrijf niet in de koude kleren zijn gaan zitten.

Tegelijk met het afbouwen van de farms in Kericho moet de productie van rozen op Lemotit Farm, in het plaatsje Londiani 50 kilometer verderop (?!) met 60% worden opgeschroefd. Wat dat in arbeidsplaatsen of stelen betekent, is vooralsnog niet duidelijk.

Middelvinger
Het besluit is volgens de Keniaanse krant Daily nation 'a big slap in the face' voor de vakbonden, die steeds hogere lonen eisen en daarmee bedrijven als Finlays in onmogelijke posities dwingt.

Zowel overheidsfunctionarissen als de vakbonden hebben geen goed woord over voor het besluit. Zo spreekt Dickson Sang, voorzitter van Kenya Plantation and Agricultural Workers Union (Kpawu), het vermoeden uit dat werknemers hiermee worden gestraft voor eerder afgedwongen arbeidsvoorwaarden. De zet zou moeten worden verklaard vanuit een vermeende strijd, waarin het bedrijf en de verschillende vakbonden verwikkeld zijn.



Thee en rozen
Finlays is wereldwijd vooral bekend als thee en ook koffie producent. Daarnaast teelt het bedrijf op in Kenia ook rozen, alstroemeria, anjers en matthiola. De stelen zijn in overgrote meerderheid bestemd voor de Engelse markt.