Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is het TVX-virus te verwijderen uit prikbakken?

Tholen - “We merken dat veel tulpenbroeiers zich zorgen maken over het TVX-virus” vertelt Joep Janssen van Limex. De producent van reinigingsmachines doet onderzoek naar verwijderen van het TVX-virus uit prikbakken voor tulpenbroei. 

Het virus vormt al lange tijd een probleem in de in de tulpenbroei. Door het virus kan het blad of de bloem worden aangetast. Omdat dit een visueel effect heeft, worden tulpen afgekeurd. Naar de oorzaak van het TVX-virus zijn veel studies gedaan. “Er zijn meerdere manieren waarop het virus wordt verspreid,” legt Joep uit. “Onder meer door mijten in de bollenopslag of via plantensappen die vrijkomen bij mechanische bewerking zoals bollen oogsten, koppen of door prikkers in teeltbakken.”
 
Besmette prikbakken
Limex maakt wasmachines voor de teeltbakken waarin de bloembollen op plastic prikkers worden geprikt. “De bollen worden op de prikkers geprikt, daarbij komen plantensappen in aanraking met de prikkers en het water. Het virus kan in de prikbak achter blijven nadat tulpen zijn geoogst en bollen zijn verwijderd. Prikbakken worden een keer of vier in het seizoen gebruikt.”
 
"Michiel Kruyer van H&M flowers kwam met de vraag naar ons toe of onze wasmachines het virus uit de prikbakken kunnen verwijderen. Samen hebben we een probleemstelling beschreven voor een onderzoek. H&M flowers stelde prikbakken beschikbaar voor de test en de laboranten van Groen Agro Control ontsmetten de bakken en verzorgden de metingen."
 
Resultaten
Limex heeft zes verschillende wasprocessen getest. “Daarin testten we verschillen in temperatuur, tijd en toegepaste reinigings- of desinfectiemiddelen.”
 

Pieter Tielen is vanuit Limex betrokken bij de testen.

De resultaten? “Uit de testen bleek dat TVX is verwijderd bij twee testen waar desinfectie- en reinigingsmiddelen zijn toegepast. De testen zonder chemie boden nog niet het gewenste resultaat, maar sturen ons wel in een bepaalde richting.”
 
Oplossingen zonder chemie
Dit voorjaar gaat Limex volop verder met het onderzoek. “De uitgevoerde testen waar TVX nog aanwezig is, geven ons voldoende informatie om verder te onderzoeken. We streven naar een oplossing om virussen te verwijderen zonder chemie. Chemische middelen kosten geld en belasten het milieu." Daarnaast mag de oplossing geen negatief effect hebben op de teelt. Daardoor zijn niet alle reinigingsmiddelen geschikt. "We beseffen dat prikbakken slechts een stap zijn in de hele teelt, maar dat is wel de stap waar Limex met haar kennis toegevoegde waarde kan bieden. Schoon uitgangsmateriaal is immers de basis voor een gezond product.”
 
Voor meer informatie:
Limex Machine Exploitatie B.V.
+31 (77)3074412
sales@limex.nl
www.limex.nl