Koppert Cress heeft begin deze week De Eetbare Jungle geopend, een interactieve proeftuin en volledig eetbaar ecosysteem waar de toekomst van voedsel tot leven komt. Chefs, foodprofessionals, beleidsmakers en innovators kunnen hier ontdekken wat de natuur te bieden heeft.
© Corline Boekhout | BPnieuws.nl
De opening van de Eetbare Jungle vond plaats op maandag 24 en dinsdag 25 november 2025 met een select gezelschap uit de gastronomie, glastuinbouw, gezondheidssector en innovatie.
Meer dan 150 eetbare planten
Koppert Cress, gevestigd in het Westland, produceert cressen en microgroenten die door heel Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië worden gedistribueerd. De Eetbare Jungle brengt meer dan 150 eetbare planten samen, van microcressen tot volwassen planten, van zeldzame botanische vondsten tot experimentele variëteiten uit het living test lab.
© Martijn van Leeuwen, FITCHD
"Hier mag worden geroken, geproefd en verwonderd", aldus algemeen directeur Stijn Baan. "Iedereen die de jungle binnenstapt, ervaart hoe rijk en verrassend de wereld van planten werkelijk is."
Culinaire expeditie en toekomstbeeld
Op maandag konden 90 genodigden uit de culinaire wereld – van sterrenchefs tot leveranciers en productontwikkelaars – het junglelandschap verkennen tijdens wat Koppert Cress zelf omschrijft als een 'multisensorische tasting-expeditie'. In plaats van een klassieke rondleiding maakten zij kennis met onverwachte texturen, intense smaken en eetbare rariteiten uit het living test lab.
© Corline Boekhout | BPnieuws.nl
Dinsdag was de Eetbare Jungle geopend voor pioniers uit de beleidswereld, de gezondheidssector en de glastuinbouw. Bezoekers kregen een toekomstbeeld waarin plantkracht, gezondheid en technologie samenkomen.
Transparantie en duurzaamheid
Koppert Cress wil met de jungle een breder perspectief op het voedselsysteem bieden. "De natuur is de basis van alles wat we doen bij Koppert Cress, maar soms is het alsof we in een
© Corline Boekhout | BPnieuws.nlwereld van uitersten zitten", zegt Stijn. "Met aan de ene kant de natuurinclusieve, regeneratieve landbouw en aan de andere kant de hightech wereld van de glastuinbouw, die qua duurzaamheid elkaars tegenpolen lijken."
Zelf ziet hij dat heel anders. "Onze aanpak is minstens net zo duurzaam en ik denk dat we alle twee een rol spelen in een toekomstbestendig voedselsysteem," zegt Stijn. Jaarlijks rapporteert Koppert Cress over haar duurzaamheidsinspanningen in het eigen magazine Cress Compass.
Zelf ervaren
"Onze ambitie is om bezoekers te inspireren en aan te zetten tot een andere manier van nadenken over eten", aldus Baan. De Eetbare Jungle is op afspraak open voor keukenbrigades, scholen, beleidsmakers en innovatieteams. Ook biedt de locatie mogelijkheden als vergader- of eventlocatie.
© Martijn van Leeuwen, FITCHD
Koppert Cress profileert zich als pionier op het gebied van eetbare planten, microgroenten en botanische innovaties en wil naar eigen zeggen chefs, onderzoekers en professionals inspireren om het culinaire potentieel van planten te ontdekken.
Voor meer informatie:
Koppert Cress
De Poel 1
2681 MB Monster
Tel: +31(0)174242819
[email protected]
www.koppertcress.com