De vijf Vlaamse provincies hebben het landbouwrapport op provincies.incijfers.be grondig vernieuwd. Men vindt er nu de meest recente kerncijfers, trends en evoluties in de landbouw. Zo kent de provincie Antwerpen de jongste landbouwers, vindt men het hoogste aandeel akkerbouwbedrijven in Vlaams-Brabant en sierteeltbedrijven in Oost-Vlaanderen, schrijft de provincie Vlaams-Brabant.
Uit het rapport komen enkele opvallende regionale verschillen in de Vlaamse landbouwsector naar voren. Oost-Vlaanderen blijkt het zwaartepunt voor de sierteelt onder glas te zijn: 54% van de Vlaamse productie bevindt zich daar. Ook blijkt dat de gemiddelde leeftijd van landbouwers in de Noorderkempen (provincie Antwerpen) beduidend lager ligt dan in de rest van Vlaanderen.
In Vlaams-Brabant zijn meer dan 35% van de beroepsmatige landbouwbedrijven actief in de akkerbouw. Limburg neemt een sleutelpositie in voor de fruitteelt, met maar liefst 58% van het Vlaamse areaal appels, peren en kersen. West-Vlaanderen tenslotte blijft de grootste landbouwprovincie: 64,4% van het grondgebied wordt er gebruikt voor landbouwdoeleinden.
Vlaams-Brabant telt meeste akkerbouwbedrijven van Vlaanderen
Ook voor Vlaams-Brabant zijn er verrassende vaststellingen in het rapport te vinden.
Zo telt de provincie Vlaams-Brabant het hoogste aandeel akkerbouwbedrijven. 35% van de beroepsmatige landbouwbedrijven is een akkerbouwbedrijf. Een groot verschil met de andere provincies waar de akkerbouwbedrijven maar 10-25% van de bedrijven uitmaken. Op de tweede plaats komen de tuinbouwbedrijven met 19%. Akkerbouw- en tuinbouwbedrijven vormen samen ruim de helft van de land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant.
"Op tien jaar tijd is onze provincie ook uitgegroeid tot de korteketen-provincie", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. "Niet minder dan 7,1% van de landbouwbedrijven staat bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geregistreerd als hoeveproducent. Het gemiddelde voor Vlaanderen bedraagt 4,9%."
Hoeveproducenten zijn bedrijven die hun producten op het eigen bedrijf verwerken tot nieuwe producten, zoals zelf melk verwerken tot zuivelproducten. Het gaat dus een stap verder dan eigen producten zoals melk, aardappelen of fruit verkopen in een hoevewinkel of automaat.
Bron: Vlaams-Brabant