Volgende week strijkt de zesde editie van het Vertical Farming World Congress neer in Amsterdam. De sector staat op een kruispunt: fusies, stijgende kosten en een groeiende discussie over de rol van vertical farming in de wereldwijde voedselvoorziening vormen de actuele context.
Voor organisator Richard Hall, voorzitter van FoodBev Media, is deze bijeenkomst meer dan een standaard agendapunt. "Iedereen die erbij is, heeft de storm overleefd en er lessen uit getrokken", stelt hij. Wat hem betreft moet de sector nu een volgende stap zetten: erkenning en ondersteuning op beleidsniveau.
Overheidssteun blijft vaak achter. Er zijn weinig specifieke kaders of subsidies beschikbaar. Hall pleit dan ook voor een gelijk speelveld en serieuze beleidsaandacht. "Vertical farming moet niet gezien worden als bedreiging, maar als waardevolle aanvulling", zegt hij. "Gelijke toegang tot subsidies, onderzoeksprogramma's, vergunningen en belastingregelingen is essentieel. Overheden hebben hun handen vol. Het is aan ons om ze de juiste informatie en oplossingen aan te reiken."
© Food Bev Events
Richard Hall leidt een discussie op het Vertical Farming World Congress 2024
Energie: de achilleshiel van de sector
Voor veel telers is energie de doorslaggevende factor. Sinds 2022, toen gas- en stroomprijzen fors stegen, zeker in Europa na de inval in Oekraïne, is de energiekwestie een structurele kopzorg geworden. Hall ziet het als bepalend voor het succes van vertical farmbedrijven: "Als ik zou investeren, zou ik energiepartnerschappen heel serieus overwegen. Maar wel met voldoende eigen regie en flexibiliteit."
Volgens hem draait locatiekeuze inmiddels niet meer alleen om logistiek, maar vooral om stabiele en betaalbare energie, via restwarmte, hernieuwbare bronnen of slimme netaansluiting.
Focus op gewassen met potentie
De sector verkent inmiddels ook exotischer gewassen: koffie, rijst, paddenstoelen, zelfs planten voor cosmetica of medicijnen. Toch waarschuwt Hall voor te brede ambities: "Er zullen uiteindelijk meerdere kansrijke gewassen zijn, maar het is verstandiger om als bedrijf te focussen op een paar soorten waarin je echt koploper kunt worden."
Wat nu commercieel tractie krijgt? "Bladgroenten, slamixen, microgroenten en aardbeien lopen voorop. Maar we staan nog maar aan het begin. Over vijf of tien jaar kan het beeld totaal anders zijn."
Knelpunten: van energie tot regelgeving
Hoewel gedeelde standaarden en een eenduidige 'taal' in de sector zouden helpen, zijn er volgens Hall urgentere zaken. "Wie inspeelt op de behoeften van consumenten en levert aan retail en foodservice, boekt het snelst resultaat. Standaarden op gebied van duurzaamheid versnellen dat proces. De grootste obstakels zijn evenwel een gebrek aan energiezekerheid en beheersbare kosten, te weinig focus in de bedrijfsstrategie en ongelijke of onduidelijke regelgeving tussen landen."
Om je in te schrijven voor het Vertical Farming World Congress, klik hier.
Voor meer informatie:
Foodbev Media
Richard Hall (voorzitter)
[email protected]
www.foodbevevents.com