Met 12 hectare, verdeeld over vier kassen en een productie van maar liefst 95 miljoen gerbera's per jaar, behoort LG Flowers tot de grootste gerberakwekers van Nederland. Naast de flinke groei in de afgelopen jaren komen er ook steeds weer nieuwe uitdagingen bij in de teelt. Zo verandert het speelveld rondom de gewasbescherming rap.
Martin de Bruijn, Hoofd Teelt bij LG Flowers
De impact van plagen zoals de Turkse mot en Duponchelia mot is erg groot in de gerberateelt. Niet alleen op het gewas, maar ook op het biologisch evenwicht wat LG Flowers nastreeft. "We zetten alles op alles om plagen voor te blijven," vertelt Martin de Bruijn, Hoofd Teelt bij LG Flowers. "Zodra er motten binnenkomen, kan dat een domino-effect hebben. Ze ondermijnen de biologie, waardoor het hele systeem uit balans raakt. Dan ben je maanden verder."
LG Flowers werkt sinds 2021 met de PATS-C. Vier jaar later is het hele bedrijf voorzien van PATS-C monitoring. Een belangrijk deel van de kassen is bovendien - waar dat technisch mogelijk is - preventief afgegaasd. "Het monitoren van de interne populatie blijft essentieel," zegt Martin. "PATS-C geeft ons 24/7 inzicht, en vooral: rust. We weten waar we aan toe zijn."
Ook voor Wouter Mooij, adviseur gewasbescherming, is die continue datastroom behulpzaam: "Telers hebben vaak een vast moment waarop een bespuiting uitgevoerd kan worden. Het komt meerdere malen per jaar voor dat er in drie dagen tijd een scherpe wijziging is van de mottenactiviteit. Zie je in het midden van de week een toename en is er in het weekend de mogelijkheid tot een bespuiting? Dan schaal je de strategie op voor je in het vraatstadium van de rupsen terechtkomt."
Martin vervolgd: "PATS-C detecteert de Turkse mot al in een heel vroeg stadium, vaak nog vóórdat er zichtbare schade optreedt. Het verleden heeft uitgewezen dat zo'n piek in motactiviteit snel gevolgd wordt door schade in het gewas. Door dit patroon te herkennen, kunnen we biologisch heel gericht anticiperen op de eerste rupsen, en daarmee verdere plaagontwikkeling voorkomen."
Ook het vastleggen van acties wordt steeds belangrijker. Interventies worden direct bijgehouden in PATS-Kalendar, waarmee teeltexperts en adviseurs kunnen terugzien wat wanneer is gedaan. De volgende stap is het voorspellen van risico's en het automatisch adviseren van het juiste interventiemoment.
"We zetten vol in op digitalisering, preventie en biologische bestrijding," vertelt Martin. "Het gaat erom dat we al bij de eerste druk kunnen ingrijpen, zodat we het evenwicht in de kas behouden. Denk aan bankerplanten om natuurlijke vijanden op peil te houden, en aan technologie die ons helpt om scherp te blijven. Door dat te combineren, creëren we een systeem dat niet achteraf reageert, maar juist voorkomt dat het uit de hand loopt. Tegelijk blijven we zoeken naar manieren om ons teeltsysteem nóg slimmer te maken, met nieuwe technologieën die ons in staat stellen om steeds sneller en gerichter te handelen. Zo leggen we de lat telkens weer een stukje hoger."
Voor meer informatie:
PATS
[email protected]
www.pats-drones.com