Het aantal kassen zonder teelt, maar mét zonnepanelen op het dak groeit snel. Belangenbehartiger Glastuinbouw Nederland slaat alarm en wil voorwaarden aan subsidies, deelt EenVandaag. Binnenkort ligt 5 procent van de kassen vol, maar kan er volgens hen bijna niets groeien.
Een paar energiebedrijven spelen een grote rol in deze markt: Protium, Trio Investment en De Schoenmakers Groep (DSG). DSG zegt zelf zo'n zes kassencomplexen met zonnepanelen op het dak te hebben, waarvan het complex in het Limburgse Velden één van de grootste van Nederland is. Dertig voetbalvelden vol met zonnepanelen liggen daar op het dak van de kassen.
"Op zich vind ik het niet onwenselijk dat er ook op tuinbouwkassen zonnepanelen worden geplaatst", zegt Bob Vostermans, burgemeester Peel en Maas. "Alleen moeten die wel ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit. Bij een tuinbouwkas is dat natuurlijk de teelt van groenten, fruit of planten. De zonne-energie moet er ondersteunend aan zijn."
De brancheorganisatie van zonne-energiebedrijven, Holland Solar, benadrukt dat het bestemmingsplan leidend is. In oude kassen waar niet meer geteeld wordt en waarin bijvoorbeeld alleen caravans worden gestald, moeten zonnepanelen op het dak geen probleem zijn, zeggen zij.