Woensdag is het alweer de zesde dag op rij dat er negatieve uurprijzen optreden op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Net als eerder deze reeks zakt de uurprijs in België nog een stukje lager. De laagste uurprijs wordt tussen 14 en 15 uur bereikt. In Nederland zakt de prijs dan tot -46 euro per megawattuur. In België tot ruim -60 euro per megawattuur. De TTF-gascontractprijs steeg dinsdag opnieuw iets, en brengt de gasprijs voor komende winter boven de 37 euro per megawattuur.
Waar de EPEX-spotprijzen gemiddeld relatief lage niveaus laten zien zijn de termijnprijzen gestegen, stipt energieleverancier Engie in een marktupdate aan. De termijnprijzen volgen de ontwikkelingen van de gas- en CO₂-markt volgend. De CO₂-prijs heeft in een maand tijd een stijging doorgemaakt van 20% naar 73,41 €/t. Daarmee beweegt de prijs overigens nog altijd in de bandbreedte waarbinnen het al 1,5 jaar beweegt, nuanceert Engie. "De prijsstijging kan vooral toegeschreven worden aan de wat mildere toon van president Trump rondom de handelstarieven. Dat er nu ruimte is voor onderhandeling geeft wat positief sentiment op economisch vlak binnen Europa. Het resultaat is dat het aantal "long-posities" in de CO₂ markt weer toenemen."
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 13 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Er zijn zorgen over de levering van elektriciteit in de toekomst, constateert het team Energy Research Strategy van adviesbureau Publieke Zaken. Hans van Cleef haalde er de krant mee. Enkele dagen later staat men stil bij de eerste handel in ETS-2-rechten, op 6 mei. Het futurecontract voor levering in december 2028 is te verhandelen via ICE, waar ook TTF-gas verhandelt wordt. Het contract handelt rond EUR 78/ton. De liquiditeit van de markt is momenteel marginaal, maar dit zal in aanloop naar de inwerkingtreding van het systeem in 2027 verder toenemen, verwacht Publieke Zaken. De verwachting is er een krappe ETS-2-markt gaat ontstaan, wat kan bijdragen aan opwaartse prijsdruk.
Tegelijkertijd heeft de Europese Commissie een mechanisme geïntroduceerd dat beoogt tegenwicht te bieden aan (te) grote prijsstijgingen. Het risico bestaat echter dat dit mechanisme, mede beïnvloedt door marktwerking, zijn doel voorbijschiet, verwacht Publieke Zaken.
De invoer van Amerikaans aardgas is sterk toegenomen, constateert het CBS bij cijfers over invoer uit de Verenigde Staten.
Een van de redenen voor de afname van de NL gasvraag sinds 2021 is dat dankzij Energieakkoord uit 2013 (!) toevallig veel wind op land gereed kwam.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 13, 2025
Dat leverde een besparing op van 2 miljard m3/jaar. Totale daling gasvraag sinds 2021 is 9 miljard m3/jaar.#grafiekvandedag pic.twitter.com/XFaun40UT1