Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacolien Cleveringa maakte de switch van literatuur naar de biologische cultuur

"Mijn handen moesten aan het werk"

Tholen -"Bijenbrood ontstond in 2015 in mijn Utrechtse moestuin, waar de bloemen geleidelijk aan de overhand kregen op de wortels en kroppen sla. Al snel bleek de tuin te klein en verhuisden de bloemen naar een groter perceel aan de rand van Utrecht. In 2017 kwam een nog grotere droom uit en moesten de bloemen opnieuw verhuizen – dit keer naar de rust en natuur van Ravenswoud, Friesland." Jacolien Cleveringa is samen met haar vriend Widmar eigenaar van een kleinschalige kwekerij van ongeveer 0,6 hectare. Hier verbouwen zij een grote diversiteit aan bijzondere snijbloemen.

"Bloemen en planten moeten ons in verroering blijven brengen"

Van literatuur naar bloemencultuur
Jacolien: "We doen dit met zorg voor onze omgeving en door samen te werken met de natuur. Zo werken we met de seizoenen. Onze bloemen groeien buiten in de volle grond en in een onverwarmde kas. Op die manier kweken we gezonde en sterke bloemen die tegen een stootje kunnen. En zo kunnen wij, samen met allerlei nuttige insecten, extra lang van ze genieten. We kweken al onze bloemen zelf op, van zaadje tot volwassen bloem. Hierdoor kennen we onze bloemen als geen ander en staan we garant voor hun kwaliteit. De bloemen zijn er van mei tot en met oktober, mede afhankelijk van de weersomstandigheden."

Jacolien studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Tijdens haar studie groeide de wens om invulling te geven aan een lang gekoesterde droom. "Mijn handen moesten aan het werk, zo voelde dat. Ik nam de sprong en ging studeren aan Warmonderhof, een opleiding voor biologisch-dynamische landbouw. Terwijl ik leerde over de teelt en herkomst van ons eten, vroeg ik me af wat het verhaal was van de bos bloemen die ik wekelijks kocht. Ik had geen idee wat eraan vooraf was gegaan, voordat ik de bloemen op mijn arm mee naar huis nam. Mijn kwartje viel toen ik ontdekte hoe klein het percentage biologische bloemen was – slechts 0,07%. Ik stortte me op het telen van natuurvriendelijke bloemen en lever zo mijn bijdrage aan de groeiende biologische bloemensector."

Biologisch gecertificeerd
De bloemen van Bijenbrood zijn officieel biologisch gecertificeerd. "Vanaf het begin kweken we onze bloemen op een schone manier, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds het voorjaar van 2019 zijn we aangesloten bij Skal, de toezichthouder voor de biologische landbouw in Nederland." Deze instantie controleert of biologische boeren zich aan de geldende regels houden. Biologische producten herken je aan de code NL-BIO-01, de Skal-code en het bijbehorende keurmerk.

"Een grote diversiteit aan bloemen is kenmerkend voor ons assortiment"

Visie
De liefde voor bloemen kreeg Jacolien van huis uit mee. Haar moeder was bloemist. "Zij heeft mij laten zien hoe belangrijk bloemen zijn voor mens én natuur." Het verbaast Jacolien dan ook dat de natuurlijke bloem tegenwoordig zo ver van de natuur is komen te staan. "Vanuit onze handelsgeest zijn we erin geslaagd om de bloem tot een zeer succesvol exportproduct te maken. Tegelijkertijd zijn we vergeten dat bloemen ook een essentiële rol spelen binnen de biodiversiteit. De vercommercialisering van de sector staat haaks op de oorspronkelijke functie van de bloem in de natuur. Het is een onevenwichtig systeem geworden."

Volgens Jacolien moet de verduurzaming van de sierteeltsector vanuit twee kanten worden benaderd. "De consument speelt daarin een belangrijke rol. Ik blijf benadrukken: vraag bij je lokale bloemist naar biologische bloemen en planten. Aan de andere kant moet ook de teler vergroenen — langzaam maar zeker, want ik begrijp dat er belangen meespelen. Alleen door samen te werken kunnen we de sector écht verduurzamen."

2025
Jacolien weet ondanks haar drukke zakelijke en privéleven nog tijd vrij te maken om met enige regelmaat gastlessen te geven aan Warmonderhof. "Ik doe dit nu zo'n vier jaar en ik zie een groeiende belangstelling voor de biologische sierteelt. Dat stemt me natuurlijk zeer tevreden, want zo wordt er gebouwd aan een stevig fundament voor de toekomst." Ook het komende jaar blijft ze dat met volle inzet doen. Daarnaast heeft ze een cursus ontwikkeld voor zowel particulieren als toekomstige professionals. Een andere belangrijke activiteit voor Jacolien is de uitbreiding van het droogbloemenassortiment. "Ik zie dat de vraag sterk groeit. In de jaren 70 hadden droogbloemen nog een stoffig imago, maar daar is nu geen sprake meer van. Steeds meer bloemisten bieden in de winter mooie boeketten aan. Om aan die vraag te voldoen — en die verder te stimuleren — teel ik nu zelf droogbloemen én droog ik ze ook zelf." Jacolien vindt het belangrijk dat bloemisten ook in de winter een duurzaam alternatief hebben.

Een derde speerpunt dit jaar is het zoeken naar mogelijkheden om haar assortiment verder uit te breiden. "Ik merk dat de concurrentie toeneemt, en dat betekent dat ik met mijn aanbod interessant moet blijven — voor mijn bestaande afnemers, maar zeker ook voor nieuwe bloemisten die ik graag aan me wil binden."

Haar missie voor de komende jaren is om een divers en origineel assortiment biologische bloemen te blijven aanbieden. "Bloemen en planten horen bij de natuur en moeten gekoppeld zijn aan de seizoenen waardoor de schoonheid en waarde daarvan ons elk seizoen in verroering kan blijven brengen."

Voor meer informatie:
Jacolien Cleveringa
Bijenbrood
Compagnonsweg 17
8427 RG Ravenswoud
Tel.: +31 (0)6 51710068
[email protected]
www.bijenbrood.nl