Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekers ervaren veel voordelen door bepalen eigen veilvolgorde

Kwekers kunnen bij het aanmaken van een veilbrief sinds kort hun veilvolgorde instellen op basis van kenmerken die ze zelf kunnen bepalen. Voor bloemenkweker Qualily en plantenkweker Vireo is de nieuwe functionaliteit een uitkomst, vooral met het oog op hun interne processen. "We hoeven niet meer de hele dag te wachten."


Gert van Klaveren, Vireo. Foto: Floriday

Bij zowel Qualily als Vireo werd de functionaliteit 'Veilvolgorde instellen op basis van zelf te bepalen kenmerken' direct omarmd. Beide kwekers waren betrokken in het voortraject van deze functie. Qualily en Vireo verkopen de meeste producten via de directe handel, maar voor beide kwekers is verkoop via de klok nog altijd onmisbaar. Voor zichtbaarheid en naamsbekendheid, maar ook om producten tegen een optimale prijs te verkopen aan partijen waarmee niet direct zaken wordt gedaan.

Optimaal rendement
"De veilvolgorde is daarbij van groot belang voor ons", vertelt Martijn Kwakernaat. Hij is Sales Manager bij Qualily, dat jaarrond geurende en geurloze lelies kweekt. Qualily levert vooral aan groothandels en cash & carry-bedrijven. Martijn: "65 procent doen we direct en 35 procent gaat via de klok. Door een goede veilvolgorde te hanteren, bijvoorbeeld op prijs, halen we het optimale rendement uit de veiling, is onze inschatting."

Welke kleur eerst?
Dat geldt ook voor Vireo, de overkoepelende naam voor vier samenwerkende plantenkwekerijen. Vireo levert aan groothandels, maar ook direct aan eindklanten zoals tuincentra, supermarkten en bloemenzaken. "Met name voor de kleinere eindklanten is de klok erg waardevol", zegt Gert van Klaveren van de verkoop binnendienst. Hij geeft een voorbeeld van het belang van de veilvolgorde: "Wij hebben dracaena's in allerlei soorten en maten. Daarbij kijken we goed naar de volgorde van potmaten. Maar ook welke kleur we voor een andere kleur zetten. Dat luistert voor ons heel nauw."


Martijn Kwakernaat, Qualily. Foto: Floriday

Direct afsturen
Door de nieuwe functionaliteit kunnen kwekers tot een uur voor de veiling de veilvolgorde wijzigen. Voorheen werd dit op de dag ervoor bepaald. "We moesten daarbij onze 'sleep' in exact de juiste volgorde aanleveren", vertelt Martijn. "Dat betekende dat we de hele dag aan het wachten waren tot we alle producten binnen hadden. Vervolgens konden we onze ideale volgorde bepalen en alles klaarzetten. En pas dán kon de transporteur de volledige sleep bij de veiling afleveren. Nu kunnen we de hele dag door spullen aanleveren, ook al om tien uur 's ochtends. Dat heeft gevolgen voor de hele sector; er zal in de avonduren minder transport nodig zijn. Dit is een grote stap voorwaarts."

Minder stress
Ook bij Vireo worden de voordelen voor de interne (logistieke) processen ervaren. Gert: "Elke kar die klaar is, kunnen we afsturen naar de veiling. Dat is fijn, omdat onze producten vanuit allerlei locaties komen, op verschillende tijden. Omdat we op het laatste moment de veilvolgorde kunnen bepalen, is er minder stress. Ook kunnen we producten die gevoeliger zijn op het laatste moment naar Royal FloraHolland brengen. Zo blijft de kwaliteit zo goed mogelijk. Daarnaast is deze werkwijze minder foutgevoelig. Het gebeurde weleens dat de transporteur of de veiling onze producten in de verkeerde volgorde zette. Dat is nu minder van belang."

Minder ruimte nodig
Qualily stelt de eigen veilvolgorde in voor de veilingen in Naaldwijk en Rijnsburg. Het maakt het leven van de medewerkers een stuk makkelijker, zegt Martijn. "Vooral de collega's van onze box in Naaldwijk waren blij. 'Dit is goud!' riepen ze, toen ik vertelde dat deze functionaliteit eraan kwam. Zij waren de hele dag bezig met het bouwen van slepen, waarbij de volgorde meerdere keren per dag wijzigde. Mede daardoor hebben we ook minder ruimte nodig in Naaldwijk, omdat we niet meer die volledige slepen ter plekke moeten opbouwen. Zelf was ik ook altijd de hele dag bezig met de fictieve veilvolgorde. Nu kijk ik gewoon aan het einde van de dag hoe we het gaan doen."

Wennen voor kopers
Ook bij Vireo, dat de functionaliteit vooralsnog alleen in Naaldwijk gebruikt, zijn ze fan. "Het is lastig om er nu al cijfers aan te koppelen, maar we werken hierdoor zeker efficiënter. Ik verwacht ook dat de opbrengst op de klok hierdoor stijgt", zegt Gert. Voor kopers is deze nieuwe functionaliteit wel even wennen, hoort hij. "De karren staan nu vaak door elkaar heen, waardoor het voor kopers die de producten fysiek willen zien vaak even zoeken is. Dat is iets waaraan ze even moeten wennen."

Martijn vult aan: "Dat we op deze manier werken, is eigenlijk ontzettend logisch. We moesten het alleen even bedenken met elkaar. Over tien jaar zullen we denken: waarom werkten we eerst op zo'n omslachtige, inefficiënte manier?"

Bron: Floriday