Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KRW beïnvloedt de producten op het kasdek

Tholen - Medio 2027 zal de EU richtlijn (2000/60/EG), in Nederland beter bekend als de Kaderrichtlijn Water (KRW), van kracht worden. Dat heeft ook een impact op producten die op het kasdek worden gebruikt en in het oppervlaktewater terecht kunnen komen. Lumiforte is jaren geleden gestart met een transitie van hun portefeuille om duurzamer te worden en voorbereid te zijn op de strenger wordende milieunormen. Wij gingen hierover in gesprek met Bart Hergaarden, Commercial Manager, en Ruben Lensing, Sales Manager Benelux & UK.

Bart Hergaarden en Ruben Lensing, Lumiforte

Lagere pH-waarde
Concreet betekent het bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuwe generatie tuinbouwcoatings, die bestaat uit biobased en biologisch afbreekbare ingrediënten. Maar ook reinigingsproducten zijn in ontwikkeling. Bart geeft een voorbeeld aangaande ReduClean: "Vanwege de hoge pH-waarde heeft het een wat corrosieve werking. Dat werkt goed, en er is ook niets mis mee – het lost uiteindelijk gewoon op in het milieu en breekt volledig af in het water."

Vanuit de duurzaamheidsambitie werd het tijd om het product nog eens onder de loep te nemen. "We hebben een variant van Reduclean ontwikkeld die voldoet aan de ECOCERT norm, waardoor ReduClean ECO minder corrosief is. Zo komt het op een zachtere manier in het oppervlaktewater of bassin terecht. Ook zijn er minder beperkingen met betrekking tot transport en opslag, ook dat draagt bij aan duurzaamheid."

Kaderrichtlijn Water
Zoals al in de inleiding naar voren kwam, zal in Nederland in 2027 de Kaderrichtlijn Water van kracht worden. "We willen uiteraard ruim op tijd aan deze nieuwe milieunormen voldoen", zegt Ruben daarover. "We richten ons daarbij op het ontzorgen van onze eindgebruikers, de tuinbouwbedrijven, maar ook het professionele netwerk van loon- en sproeibedrijven en distributeurs waar we zeer nauw mee samenwerken."

In Denemarken loopt de sector overigens wat voor op Nederland, vertelt Bart. "Sinds dit jaar zijn ze daar al 100% over op onze nieuwe ReduClean ECO formule reiniger, vanwege de strengere eisen. Dat heeft te maken met strengere gemeentelijke wetgeving daar." Die ontwikkeling van noord naar zuid zie je vaker, voegt Ruben toe. "Meestal beginnen die nieuwe milieuregels in Scandinavië en dat zakt dan langzaam naar beneden in Europa."

Controle over de kas
Niet alleen duurzaamheid speelt een rol bij de keuze voor een coating. Controle over het kasklimaat en de bedrijfsvoering is ook een belangrijke afweging voor telers. Bart legt uit hoe Lumiforte daarop inspeelt. "De aangebrachte ReduSystems-producten kan je verwijderen of reinigen op het moment dat je dat wilt. Er zijn ook coatings die vanzelf slijten, maar in Nederland wil men meer controle. Hier zeggen ze: ik wil in deze week mijn kas schoon hebben, al het licht weer naar binnen."

Dat komt omdat in Nederland veel wordt gewerkt met automatisering, sensoren en klimaatcomputers. "Er wordt steeds nauwkeuriger gemeten, op basis daarvan worden beslissingen genomen en gestuurd."

Vooral in de groenteteelt is het wat dat betreft strikt, ziet Ruben. "In de bloemen is er iets meer flexibiliteit, maar zodra de dagen korter gaan worden, zijn sommige groentetelers al geneigd de coating eraf te halen. Wij houden 15 augustus aan als omslagpunt in het jaar, na deze datum worden de dagen rap korter en wordt de zonstand lager. Dit is het moment dat je als tuinder moet nadenken over de timing van het verwijderen van coatings. Uiteraard speelt ook het buitenklimaat een rol. Dit jaar hadden we een nat voorjaar, waardoor het langzamer op gang kwam en zien we nu nog warme dagen."

Met de reinigers hebben telers zo zelf een tool in handen om de coating eraf te halen wanneer ze willen en dus direct het kasklimaat te beïnvloeden.

Het belang van schoonmaken
Bart en Ruben gaan tijdens het gesprek ook nog in op het belang van schoonmaken: "Schoonmaken is zeer belangrijk omdat de dagen momenteel snel korter worden en kwekers in het najaar al het beschikbare zonlicht nodig hebben om het maximale uit hun teelt te halen. Niet voor niets zei men vroeger '1% licht kost 1% productie'. Dit geldt uiteraard voor het op tijd verwijderen van schermmiddelen, maar zeker ook voor kassen met bijvoorbeeld groene aanslag of andere organische vervuiling."

Daarnaast geldt: zonlicht is gratis. Hoe optimaler je gebruik maakt van zonlicht, hoe meer energie je bespaart op kunstlicht. "En een schoon kasdek is zeer belangrijk als voorbereiding op het aanbrengen van andere producten zoals Anti Reflect coatings om nog meer licht de kas binnen te krijgen, of uiteraard een nieuw schermmiddel zoals Redusol in het vroege voorjaar. Op die manier blijft een tuinbouwondernemer het hele jaar rond in controle over licht en warmte om optimaal resultaat te kunnen behalen."

Compleet concept
Bij die schoonmaak adviseert Lumiforte om de combinatie te maken met een schermmiddel en een cleaner van het bedrijf. "Het is een compleet concept. Daardoor kunnen wij de garantie naar de teler geven dat ze voldoen aan de bestaande milieueisen als ze ReduSystems of Sudlac gebruiken," legt Ruben uit. "Dat is belangrijk, zeker naarmate er kritischer naar waterkwaliteit wordt gekeken."

Dat ziet ook Bart, die vanuit de markt steeds meer vragen hoort over controles van waterschappen. "Iedereen weet dat het richting 2027 steeds strenger gaat worden, tot het moment dat we aan de KRW moeten voldoen. Daarom zijn we vier jaar geleden al begonnen met de voorbereidingen op de nieuwe, ecologische formule – niet alleen vanwege de wetgeving, maar ook omdat we die duurzaamheidsslag willen maken." In het kader van die transitie heeft het bedrijf inmiddels 11 mensen rondlopen op de R&D-afdeling, waar dat er voorheen minder dan de helft waren.

Nieuwe technologie
Behalve de duurzaamheidsslag, is Lumiforte ook bezig met technologische ontwikkelingen. Bart: "We zullen de komende jaren steeds vaker drones boven kassen zien vliegen voor het aanbrengen van schermmiddelen of het reinigen van het kasdek."

Daarnaast wil Lumiforte ook meer gaan kijken welke invloed het gebeuren buiten het kasdek heeft op het klimaat binnen. "Dat willen we ook meenemen in de analyses die uit de klimaatcomputer komen. De komende jaren gaan we steeds meer proberen de impact van een coating in die modellen op te laten nemen."

Voor meer informatie:
Bart Hergaarden
Lumiforte
Tel.: +31 (0)13 507 53 99
[email protected]
www.lumiforte.com