Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Laagste TTF-gasprijs sinds medio mei

De gasprijs beweegt al meer dan een maand zijwaarts. Ook voor de oliemarkt gold dat afgelopen week en de termijnmarkt voor elektriciteit, die doet ook vrolijk mee, omdat die markt qua prijsontwikkeling aan de gasmarkt hangt.

Het wachten lijkt op een plotse gebeurtenis van welke aard ook, geopolitiek gedreven of vraag- en aanbod gedreven, om zodoende de prijs weer in een bepaalde richting te bewegen, constateert men bij energieleverancier ENGIE.

Uit hun e-mailupdate citeren we:

"Het aanbod van gas in Europa geeft momenteel geen zorgen, de gasvoorraden worden gestaag gevuld door een hoog Noors gasaanbod. De Nederlandse gasbuffers worden overigens minder snel gevuld dan vorig jaar. Vorig jaar was op dit moment 11,6 van de gewenste 14 miljard m³ opgeslagen, momenteel ligt dat op 10,2 miljard m³. Het LNG-aanbod is nog altijd fors lager dan vorig jaar, de afgelopen maanden komt er iedere maand zo'n 2 à 3 miljard m³ minder LNG Europa binnen. In juni werd er 9,3 miljard m³ geïmporteerd. Het lagere LNG-aanbod in Europa komt met name doordat de Aziatische LNG-vraag met dezelfde hoeveelheid is toegenomen."


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 9 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Aan het lijstje met negatieve uurprijzen voor elektriciteit kan vandaag 1 uur toegevoegd worden. Tussen 15-16 uur zakt de prijs tot -1 euro per megawattuur. De gemiddelde EPEX-dagprijs ligt woensdag op 73,8 euro per megawattuur.