Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stijging veilingomzet en export

Sierteelt toont veerkracht in eerste vijf maanden 2024

Na een uitdagend jaar in 2023 laat de Nederlandse bloemen- en plantensector in de eerste vijf maanden van 2024 veerkracht zien, met een exportstijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, weet de WUR te melden. De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen steeg met bijna 7%, gedreven door hogere prijzen ondanks lagere volumes. Kamerplanten zagen een lichte omzetgroei van 0,7% door een prijsstijging, terwijl de veilingomzet van tuinplanten na een sterke start in april met 0,6% toenam. De sector heeft zich aangepast aan veranderende omstandigheden en logistieke uitdagingen.

Export bloemen en planten
Volgens cijfers van Floridata verzameld in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemisterijproducten (VGB), vertoonde de export van bloemen en planten in de eerste vijf maanden van 2024 een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In april groeide de export sterk met 10%, terwijl er in mei een terugval van 4% was. De nieuwe fytosanitaire inspecties in het Verenigd Koninkrijk en logistieke problemen in Afrika hebben de markt beïnvloed, maar de vraag bleef sterk gestimuleerd door feestdagen zoals Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, Moederdag in diverse landen.

Veiling snijbloemen
De veilingomzet van Nederlandse snijbloemen in de eerste vijf maanden van 2024 steeg met bijna 7% tot bijna 975 miljoen euro. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van hogere prijzen voor de geteelde producten. De verkoop van tulpen daalde in volume, maar compenseerde dit met een prijsstijging. Chrysanten en pioenrozen droegen ook bij aan de omzetgroei met aanzienlijke toenames in zowel verkochte aantallen als prijzen.

Veiling kamerplanten
De veilingomzet van kamerplanten van Nederlandse bodem via Royal FloraHolland in de eerste vijf maanden van 2024 was iets hoger dan dezelfde periode in 2023, met een stijging van 0,7% tot 852 miljoen euro. Hoewel het aantal verkochte producten licht daalde, steeg de gemiddelde prijs met 1%. Populaire producten zoals phalaenopsis en potrozen profiteerden van Moederdag in mei, ondanks een lager aanbod van sommige planten.

Veiling tuinplanten
De omzet van tuinplanten van Nederlandse telers op Royal FloraHolland nam in april toe met ruim 15%, maar daalde in mei. De cumulatieve veilingomzet na vijf maanden groeide met 0,6%, met een toename in verkochte aantallen en een lichte prijsdaling. In april profiteerden lavendel, pelargonium en perkplanten van hogere verkoopaantallen, terwijl wisselvallig weer en samenvallende feestdagen in mei zorgden voor een lager aanbod en een daling in de omzet.

Bron: WUR

Publicatiedatum: