Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Piekprijs elektriciteit volgt na 'goedkoop' weekend

Na drie dagen met hele lage elektriciteitsprijzen zien we maandagavond de hoogste uurprijs van het jaar opdoemen: 249 euro per megawattuur is de EPEX-uurprijs tussen 20-21 uur. De gemiddelde EPEX-dagprijs ligt maandag 87,6 euro per megawattuur, na op zaterdag een negatieve dagprijs van -4 euro en vrijdag (32,3) en zondag 20,6) ook lage dagprijzen.

Een andere bijzonderheid op de elektriciteitsmarkt is een recordaantal kwartieren in regeltoestand 2 op de passieve onbalansmarkt: ruim 17 van de 24 uur, oftewel 69 kwartieren.

Dat regelafstand vaker voorkomt, is onder andere te verklaren door het groeiende aantal MW's dat wordt ingezet op onbalansmarkten, legt Renno Welberg, CCO en mede-oprichter van Eddy Grid op LinkedIn uit. Wanneer er binnen een kwartier zowel opgeregeld als afgeregeld wordt, is het Regeltoestand 2. Om batterijen goed in te zetten op de passieve onbalansmarkt, is het volgens energiespecialisten essentieel Regeltoestand 2 te vermijden. Het risico bestaat namelijk dat je stroom van het net trekt zodra de prijs zakt, maar dat een minuut later binnen hetzelfde kwartier de prijs ook piekt. De rekensom voor het kwartier kan dan alsnog nadelig uitvallen.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 5 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Het aantal grote olietankers dat op weg is naar China is gedaald naar het laagste aantal in bijna twee jaar, heeft financieel persbureau Bloomberg becijferd. Dat wijst op een zwakkere vraag naar olie in de op een na grootste economie van de wereld, stelt het ANP. BNR deelt het bericht.

Het aantal LNG-tankers dat naar Nederland kwam lag in mei en juni ook lager, stipt Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij de Gasunie, aan.

Anton de Snaaijer van MPS haalt op LinkedIn een CO2-nieuwtje boven tafel, wijzend op onderzoek van RaboResearch. Via pijpleidingen CO2 rond pompen is niet iets exclusiefs voor OCAP. In de VS liggen ook grote 'cross-state' CO2-pijpleidingen.

De Duitse regering is op zoek naar investeerders in gasgestookte elektriciteitscentrales die samen goed zijn voor 5 gigawatt. Begin volgend jaar maakt de bondsregering bekend wie deze centrales met overheidssubsidies mag bouwen, staat in een vrijdag gepubliceerd paper, waarover ANP en BNR publiceren.