Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In 2024 opnieuw subsidie voor geïntegreerde gewasbescherming

U kunt weer subsidie voor geïntegreerde gewasbescherming aanvragen. De openstelling voor deze regeling ten behoeve van preventieve en niet-chemische maatregelen om geïntegreerde gewasbescherming te verbeteren is deze keer opgesplitst. Van 3 juni 2024 tot en met 28 juni 2024 is de subsidieregeling weer open voor het onderdeel innovatie. Van 20 juni tot en met 28 juni 2024 gaat het deel investeringen open. Let op: voor het deel investeringen is de openstelling dus van korte duur.

De overheid heeft deze subsidie in het leven geroepen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. In dit artikel van Flynth leest u meer over de subsidie en waarvoor u deze kunt inzetten.

Geïntegreerde gewasbescherming is zeker niet nieuw. Het valt het beste te omschrijven als het integreren van verschillende methodes om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden, waarbij er zoveel mogelijk zonder de inzet van gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt. De subsidieregeling geïntegreerde gewasbescherming draagt bij aan de ontwikkeling van preventieve en niet-chemische maatregelen tegen ziekten, plagen en onkruiden. En aan het gebruik van die maatregelen in de praktijk.

Doel
Het doel van deze subsidieregeling is om de omslag naar geïntegreerde gewasbescherming te stimuleren en de normen voor het gebruik van middelen af te stemmen op de Kaderrichtlijn Water.

Subsidiepercentage
Het subsidiepercentage is vijftig procent voor het onderdeel innovatie en vijfendertig procent voor het onderdeel investeringen. De toekenning is niet meer op volgorde van binnenkomst, maar op basis van loting. Hebt u voor het onderdeel investeringen in 2023 subsidie ontvangen? Dan kunt u niet opnieuw deelnemen. Dit geldt niet voor onderzoeksorganisaties.

Subsidie voor investeringen én innovatie
De subsidie bestaat uit twee onderdelen: investeringen en innovatieprojecten. U vraagt voor één van beide onderdelen subsidie aan. Voor beide regelingen geldt dat u een voorschot krijgt van tachtig procent binnen twee weken na de beschikking. Voor de aanvraag is eHerkenning (EH3) noodzakelijk.

Subsidie voor investeringen
Dit is een subsidie van minimaal 5.000 euro en maximaal 75.000 euro. Tijdens deze openstelling kan voor maximaal één bedrijfsmiddel subsidie aangevraagd worden. Het gaat om een bedrijfsmiddel voor maaien, vernietigen, verhakselen, frezen of inwerken van groenbemesters (zoals messenwals, messenrol, schijveneg, rotorkopeg en ecoploeg). Denk ook aan niet-chemische bestrijding van onkruiden, zoals een wiedrobot of cameragestuurde schoffelmachine. Het totale budget voor dit onderdeel is 2.250.000 euro.

Voorwaarden voor het aanvragen van deze subsidie zijn:

  • U hebt een loonbedrijf of landbouwonderneming, of een samenwerkingsverband tussen twee of meer van deze bedrijven.
  • U stuurt een offerte mee van de investering. Hieruit moet duidelijk het subsidiabele deel én het niet-subsidiabele deel blijken.
  • In geval van een samenwerking stuurt u bij aanvraag de samenwerkingsovereenkomst mee.
  • Na subsidieverlening start u binnen een maand met de gesubsidieerde investering(en).
  • U dient de vaststelling inmiddels facturen en betalingsbewijzen.

Subsidie voor innovatieprojecten
Dit is een subsidie van minimaal 25.000 euro en maximaal 125.000 euro. Het gaat hier om onderzoeksprojecten die meehelpen gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het totale budget voor dit onderdeel is 750.000 euro. Aanvragers zijn één of meerdere landbouwondernemingen samen met één of meerdere onderzoeksorganisaties. Loonbedrijven of landbouwmechanisatiebedrijven mogen ook deelnemen in een samenwerkingsverband. Neem voor meer informatie over dit onderdeel contact op met de subsidieadviseurs van Flynth.

Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
[email protected]
www.flynth.nl

Publicatiedatum: