Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een zonnig Internationaal Rozenconcours Den Haag

Tholen - Het was wat twijfelachtig wat het weer zou gaan doen in Den Haag, maar de 62e editie van het Internationale Rozenconcours vond plaats in het rosarium van het Westbroekpark terwijl de zon met grote regelmaat achter de wolken vandaan kwam.

Gouden Roos
Een paar keer per jaar bezoekt een vakjury het rosarium en keurt alle rozen op kleur, bloei- en groeiwijze. Op het Internationale Rozenconcours zijn er ook rozenkenners uit binnen- en buitenland die de vakjury bijstaan. De roos met de meeste punten wordt bekroond als "Gouden Roos" en dit jaar is dat de Duitse rozenkweker Kordes met zijn Phoenix.


Twee blije winnaars van Kordes Roses. Kijk hier voor de volledige fotoreportage.

De Publieksroos
Niet alleen de jury, maar ook het publiek mag stemmen op hun favoriete roos. Dit jaar was het publiek onder de indruk van de Blend Flower Village, een oranje roos van de Nederlandse kweker Jan Spek Rozen.


De publieksprijs ging naar Jan Spek Rozen. Kijk hier voor de volledige fotoreportage.

Geurprijs
De geurprijs gaat naar de witte roos Anastasia van de kweker NIRP International uit Frankrijk. Om de beste geur te ruiken is er een speciale commissie die op verschillende momenten door de dag heen de rozen ruikt, want er zit een verschil tussen de geur van een roos in de ochtend of avond.

NIRP International was zelf niet aanwezig om de geurprijs in ontvangst te nemen. Kijk hier voor de volledige fotoreportage.

Ook Jurjen Ilsink van Interplant was aanwezig bij de rozenkeuring: "Het is heerlijk dat het zonnetje zo schijnt en er staan prachtige rozen tussen. Je ziet wel dat het een minder jaar was voor de roos, want ze staan er helaas niet allemaal goed bij wat vooral door het slechte weer komt. Op het proefveld staat ook een aantal prachtige soorten, maar daar staan geen naambordjes bij want die worden gekeurd zonder gegevens. Zo kan er echt gekeken worden naar de roos, zonder voordeel voor een kweker of veredelaar."


Jurjen Ilsink van Interplant en Eana Bordon van Francis Roses uit de VS.

Eén van de organisatoren is Paul Boeters van Gemeente Den Haag. "We zijn erg blij dat de 62e editie van het rozenconcours weer een succes is. Gelukkig zijn de rozenstelen de afgelopen twee weken nog een stukje langer geworden. In verband met de vele regenval was het maar de vraag hoe ze er bij zouden staan, maar gelukkig ziet alles er zo prachtig uit bij elkaar. Er zijn veel bezoekers van over de hele wereld, zoals Nieuw-Zeeland, de VS, Ierland en de rest van Europa. Uiteraard zijn er ook veel Nederlandse kwekers, en onder de bezoekers zitten ook hobbyisten. We zijn heel blij met iedereen die is gekomen!"


Met de klok mee: Blend Flower Village van Jan Spek Rozen, Sunmaid van Kordes Roses, Bettter times van Kordes Roses, Aria Babylon Eyes van Interplant. Nog meer foto's van de rozen in onze fotoreportage.

Ook Eana Bordon van Francis Roses uit Phoenix, de Verenigde Staten, vond het een mooi evenement: "Er zijn zoveel prachtige rozen te zien, dit is een leuk onderdeel van mijn reis door Europa voor Francis Roses, waar ik sinds oktober voor werk."

Al met al was het een succesvolle, drukbezochte, 62e editie van het Internationale Rozenconcours in Den Haag. De datum voor volgend jaar is al bekend, namelijk 3 juli 2025.

Wil je de rozen zelf bekijken? Aanstaande zondag 7 juli is het de Dag van de Roos van 10:00-16:00 en zijn er allerlei activiteiten in het Rosarium in het Westbroekpark.

Voor meer informatie: Het Haagse Groen