Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ver is de veiling met centraal veilen?

Afgelopen jaar zijn er grote stappen gezet richting centraal veilen, waaronder de uitbreiding naar Rijnsburg, het centraal veilen van alle rozen en de introductie van een centrale plantenklok in maart. Samen met kwekers, kopers en eigen medewerkers heeft Royal Flora Holland veel geleerd in de praktijk. Met alle opgedane ervaring is de veiling de afgelopen drie maanden aan de slag gegaan om Centraal Veilen vooruit te brengen. Er lopen nu een aantal kortdurende pilots. Tijd voor een status update en een blik op de verdere uitrol van Centraal Veilen.

Aan de slag met inzichten
Uit de evaluatie van Centraal Veilen Roos op de hubs Naaldwijk, Rijnsburg en Aalsmeer eerder dit jaar, kwamen positieve effecten naar voren op koopkracht, prijsvorming en kopertevredenheid. De veiling hoorden en horen veel goede geluiden van kwekers en kopers. Mooie resultaten die perspectief bieden voor de toekomst, waarbij er altijd ruimte voor verbetering is.

Daarom heeft de veiling met elkaar ook een aantal aandachtspunten benoemd in de evaluatie, zoals het veiltijdstip van bepaalde cultivars rozen. Sommige kwekers hadden het gevoel dat bepaalde cultivars wat laat op de centrale klok aan bod kwamen, waardoor de prijsvorming mogelijk niet optimaal was. Samen met de werkgroep van FPC Roos is vervolgens gekeken naar oplossingen. Inmiddels is er een extra seizoensveilgroep toegevoegd, waarvan de veiling het effect de komende tijd beoordeelt.

Pilot multi transactie veilen
Een ander aandachtspunt was de veilduur, deze werd door sommige kopers als lang ervaren. Hiervoor is een pilot multi transactie veilen in voorbereiding, waarin de veiling onderzoekt of dit een positief effect heeft op verkorting van de veilduur, wat de invloed is op prijsvorming en onze logistieke operatie.

Aanscherpen eigen processen
Binnen Royal FloraHolland is men daarnaast, zoals het hoort, continu bezig met het optimaliseren van de eigen transactie- en logistieke processen om deze zo goed mogelijk in te richten voor onder andere Centraal Veilen. De veiling zit hierin niet stil en start kleinschalige en kortdurende pilots om indien nodig andere manieren van werken te testen.

Dat doet de veiling voor Centraal Veilen mede op basis van eigen praktijkervaringen over de laatste drie maanden. Inzichten uit verzamelde data helpt de veiling daarnaast om eigen processen aan te passen op wat er dagelijks geleerd wordt over Centraal Veilen. Royal FloraHolland richt zich hierbij momenteel op spreiden van volume en geven van meer grip op aflevering van bloemen of planten door kopers met tijdvak leveren. Er komen steeds nieuwe tijdvakken bij. Ter illustratie, de veiling onderzoekt nu met een paar kopers de mogelijkheid om aanbod dat op de hubs staat pas te leveren op de dag na aankoop.

Besluitvorming planning
Eind maart heeft de veiling gemeld voor de zomer in kaart te brengen wat nog nodig is om Centraal Veilen verder uit te rollen over alle klokken. Dat heeft de veiling nu in beeld en ze hebben hier diverse vervolgacties op uitgezet waar nodig. De ambitie om alle planten én alle bloemen voor het einde van 2024 over te zetten op Centraal Veilen is vooralsnog niet veranderd.

Er lopen nu een aantal kortdurende pilots op basis van de evaluatie in maart, waarvan de veiling eerst het effect beoordelen alvorens ze een besluit nemen over de verdere planning qua uitrol over alle klokken. Uiteraard zal de veiling, zodra er meer bekend is, iedereen tijdig informeren over het vervolg.

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com

Publicatiedatum: