Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Effectieve en effieciente belichting voor Huisman Chrysanten

Door het Philips GrowWise Control systeem van Signify te integreren met de IIVO klimaatcomputer van Hoogendoorn, kan Huisman Chrysanten uit Maasdijk zijn Philips LEDs aansturen op basis van wat zijn gewas nodig heeft en andere factoren zoals de energieprijs. Door de integratie kan de teler zijn licht aansturen vanuit de klimaatcomputer evenals de overige klimaatinstellingen.

Met de geïnstalleerde Philips Horticulture LEDs op een areaal van 4.8 hectare kan hij 200 µmol/m2/sec PAR-licht dimmen tussen 10 en 100% en ook een eind van de dag verrood behandeling toepassen om zijn chrysanten in de winter de lengte te geven die hij nodig heeft.

In 2022 is bij Huisman Chrysant 50% van de SON-T installatie vervangen door dimbare Philips GreenPower LED toplighting force modules. Een jaar later werden de overige SON-T lampen vervangen door de nieuwste dimbare Philips GreenPower toplighting force met apart stuurbaar verrood licht. Hierdoor is het energieverbruik van de belichtingsinstallatie bij Huisman Chrysanten met 20% verlaagd en het lichtniveau van de teler met bijna 40% gestegen.

Betere afstemming
"We zijn in het hele proces vanaf aankoop van onze Philips Greenpower LED-modules tot aan de installatie van het Philips GrowWise control systeem en integratie met onze klimaatcomputer goed begeleid", vertelt vennoot Edwin Huisman over de belangrijke upgrades. "Onze dimbare installatie met apart stuurbaar verrood licht en de integratie van het GrowWise control systeem in onze klimaatcomputer biedt veel flexibiliteit. Hierdoor kunnen we de belichting nog beter afstemmen op de actuele energiehuishouding en de variabele stroomprijzen via het net. Alle datastromen komen nu samen via onze IIVO klimaatcomputer waar we de optimale instellingen kiezen voor alle aspecten van de teelt, rekening houdend met o.a. de weersverwachtingen en de verwachte energieprijzen."

Flexibel op- en afregelen
Huisman Chrysanten maakt de benodigde elektriciteit grotendeels zelf via de WKK en koopt een deel in via het net. "Op alleen WKK-vermogen kunnen we belichten tot 150 µmol/m2/sec", legt de teler uit. "Afhankelijk van de energieprijzen belichten wij tussen de 150 en de 200 µmol/m2/sec. Gemiddeld komen we uit op 170 µmol/m2/sec waarop we onze plantdichtheid gebaseerd hebben. Wanneer stroom in de ochtenduren goedkoop is, kopen we elektriciteit bij en belichten we volle bak. Als de stroom duur is, dimmen we de installatie terug naar bijvoorbeeld 150 µmol/m2/sec. Door op deze manier in te spelen op de omstandigheden, kunnen we tegen lagere kosten belichten en de ingekochte aardgas en elektriciteit maximaal inzetten."

De instellingen worden in principe daags tevoren ingesteld op basis van de verwachte instraling en energieprijzen. "Wij willen er niet constant naar hoeven omkijken", verklaart de Westlandse ondernemer. "Wanneer de lampen aanstaan en het toch zonniger blijkt te zijn dan verwacht, kunnen we altijd kijken of de situatie op de energiemarkt het aantrekkelijk maakt om van de koers af te wijken."

Verrood licht
Met de in 2023 aangeschafte Philips Horticulture LED-lampen, beschikt Huisman Chrysanten over apart stuurbare verrode LEDs. Het bedrijf geeft het gewas aan het einde van de dag een half uur lang verrood licht om de gewenste taklengte te realiseren. "Dit jaar passen we verrood alleen toe als eind van de dag behandeling.", merkt Edwin Huisman op. "Volgend jaar willen we het verrood ook toepassen tijdens de overige belichtingsuren wanneer het gewas om extra lengte vraagt. Het doel is om de gewenste taklengte te realiseren met het meest optimale spectrum."

Intelligente belichting
De intentie van Huisman maakt duidelijk dat dynamische belichting veel potentie heeft. Door dynamische kleurinstelbare LED-installatie in te laten spelen op de voortdurend veranderende omgevingsfactoren kan de teler zijn gewas verder optimaliseren en energiekosten reduceren.

Er ligt nog een wereld aan niet-aangeboorde mogelijkheden voor telers open. Intelligente belichting zal telers in staat stellen om hun gewasbelichting te optimaliseren als nooit tevoren. Met de aanschaf van kleurinstelbare LED-lampen in combinatie met het intelligente GrowWise Control System heeft de teler een installatie die klaar is voor de toekomst!

Voor meer informatie:
Signify
www.signify.com

Publicatiedatum: