Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"B Corp certificering in de bloemensector"

Op 23 en 24 mei was er een bijeenkomst waar 1500 bedrijven samenkomen om economische zaken te bespreken. Hoja Verde mocht de locatie van de bijeenkomst, de Beurs van Berlage, versieren met 1000 van hun rozen. De bijeenkomst had de naam 'B for Good Leaders Summit' en vond plaats in Amsterdam. Eduardo Letort, manager bij het Ecuadoraanse Hoja Verde, vertelt dat de bijeenkomst de bedoeling had om te laten zien hoe de bloemsector werkt.

Een impressie van de bloemen op locatie

Sistema B Ecuador is een non-profit organisatie die bedrijven in Latijns-Amerika ondersteunt met meer sociaal en ecologisch welzijn en was van de partij. José Ignacio Morejón, directeur en medeoprichter van Sistema B Ecuador: "Deze bijeenkomst kan een middel zijn om een norm te bepalen voor de bloemensector." In dit artikel vertellen Letort en Ignacio Morejón meer over wat het inhoudt om deel uit te maken van de zogenaamde 'B Corp Movement'.

'B Corp Movement'
'B for Good Leaders Summit' promoot 'B Corp Movement'. "Het is een methode om managers beter te maken." Bedrijven die willen deelnemen aan de bijeenkomst hoeven geen B Corps certificering te hebben. "Het is moeilijk om zo'n certificering te halen."

"We hebben deze drie criteria: Deelnemers aan de delegatie moeten een meetbare impact hebben volgens internationale normen. Hun impact moet worden geverifieerd door een onafhankelijke partner. En tenslotte moeten ze transparant zijn. Onze club is gebaseerd op vertrouwen."

Het sociale aspect
Het noordwesten van Latijns-Amerika is gunstig voor de kweek van bloemen. Ecuador is één van de grootste bloemenexporteurs van Latijns-Amerika. De VS en Nederland zijn de belangrijkste bestemmingen van de Ecuadoraanse bloementransporten. Volgens de statistieken van Pro Ecuador had de export naar de VS in 2023 een waarde van 326 miljoen euro. De export naar Nederland betrof een record van 96 miljoen euro.

Hoja Verde was het enige bedrijf uit Ecuador dat deelnam aan de bijeenkomst. "We zijn het enige bedrijf dat B-Corp certificering in Ecuador heeft en daarmee één van de weinigen in de wereld. We hebben de B Corp-certificering in 2018 behaald."

Zowel Letort als Ignacio Morejón benadrukken dat het sociale aspect van verantwoordelijk leiderschap even belangrijk is als het milieuaspect. Ignacio: "Wij denken dat minder CO2-uitstoot echt belangrijk is, maar ons daarop focussen heeft geen nut. We moeten meer aandacht besteden aan het sociale aspect."

Het sociale aspect krijgt steeds meer prioriteit in Ecuador en in heel Latijns-Amerika. Deze gebieden worstelen met sociale ongelijkheid. Er zijn Ecuadorianen die naar andere delen van het land moeten migreren om werk te vinden. Migratie brengt ook CO2-uitstoot met zich mee. De gebieden lijden ook onder drugshandel in Ecuadoraanse havens. "Deze problemen hebben gevolgen voor de huishoudens, de democratie, de handel en de kosten van de teelt. We moeten deze problemen aanpakken en op mondiaal niveau bespreken."

Particuliere bedrijven verzorgen in landelijke gebieden in Ecuador de zorg en het onderwijs. Hoja Verda houdt zich daar ook mee bezig. "Naast aandacht voor het milieu willen we ook de arbeidsomstandigheden en huisvesting voor arbeiders verbeteren. Daarnaast gaat 10% van de omzet via onze FairTrade kanalen naar onderwijs."

"Vanwege deze initiatieven hebben we hogere sociale kosten en dus hogere prijzen dan andere bedrijven. We hopen dat klanten deze extra kosten snappen. In Europa wordt de Corporate Sustainability Due Diligence richtlijn van kracht en wij voldoen al aan alle eisen."

Inspiratie en transformatie
Beide mannen zijn optimistisch over de toekomst van de bloemensector en verwachten dat de zogenaamde 'B Corp Movement' op het punt staat zich uit te breiden. Letort: "Dit jaar waren we het enige bedrijf dat deelnam aan de Ecuadoraanse delegatie. Hopelijk komen er snel meer bedrijven bij. Door dit jaar deel te nemen, en de Beurs van Berlage te versieren met onze bloemen, hopen we andere bedrijven te inspireren."

"Natuurlijk moet de sector nog structureel veranderen, maar we zien vooruitgang. Bijvoorbeeld als het gaat om het vervoer van bloemen. Tegenwoordig besteden luchtvaartmaatschappijen meer aandacht aan CO₂- en brandstofuitstoot. Bovendien denk ik dat vervoer over zee in de toekomst steeds belangrijker wordt. We zien dat de sector op dit gebied aan het transformeren is."

"We denken dat dit de toekomst voor Ecuador en andere rozenexporteurs is. We willen niet dat het overheidsbeleid wordt. We geloven dat de 'B Corp Movement' alleen werkt in een vrije markt. Toch willen we samenwerken met autoriteiten, regelgevende instanties en bedrijven om milieuvriendelijkheid te bevorderen en om te laten zien dat er een alternatieve manier van zakendoen is," besluit Ignacio.

Van 9 tot 10 oktober organiseert de Ecuadoraanse bloemensector Expo Flor Ecuador 2024. Dit evenement brengt de hele Ecuadoraanse sector samen op één plek en verwelkomt kopers en partners van over de hele wereld. In november zal er een Ecuadoraans paviljoen zijn op de IFTF 2024, waar 12 telers zullen exposeren met de steun van de Import Promotion Desk (IPD).

Voor meer informatie:
Sistema B Ecuador
www.sistemab.org

Hoja Verde
www.hojaverde.com

ProEcuador
www.proecuador.gob.ec

Publicatiedatum: