Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werksessies voor Fieldlab Kas van de Toekomst

Het Fieldlab Kas van de Toekomst op de Flora Campus wordt een gebouw waar ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden samenwerken aan technische en sociale innovaties. Komende zomer start een wedstrijd waarbij iedereen ideeën kan aandragen voor het Fieldlab. Daarvoor moet eerst een concept voor de Kas van de Toekomst worden ontwikkeld: dat gebeurt deze weken tijdens een aantal werksessies.

Projectleider Edwin Lambregts van het Fieldlab Kas van de Toekomst: "Op basis van gesprekken met bijna veertig kenners van het tuinbouwcluster hebben we vier concepten ontwikkeld. Die leggen we voor tijdens de werksessies, met de vraag een concept naar keuze in te vullen op basis van het Business Model Canvas."

Begin juli wordt bekendgemaakt hoe de wedstrijd eruit komt te zien. De beste inzendingen kunnen in oktober gepitcht worden tijdens een bijeenkomst. Datum, locatie en programma van deze bijeenkomst worden later bekendgemaakt.

Het project Fieldlab Kas van de Toekomst wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Europese Unie.

Ontwerpfase
Vanuit de Greenport West-Holland is de ontwerpfase van de Kas van de Toekomst gestart. Deze fysieke plek wordt straks een belangrijk onderdeel van de Flora Campus, het gebied in de gemeente Westland waar nu het World Horti Center gevestigd is. De Flora Campus wordt het bruisende hart van de glastuinbouwsector met ruimte voor bedrijven, onderzoek, onderwijs, innovatie, wonen, mobiliteit en recreatie.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van de Campus wordt een gebouw dat in de plannen van de gemeente Westland de 'Kas van de Toekomst' wordt genoemd. Een fysieke plek waarin ondernemers, onderwijs-en onderzoeksinstellingen en overheden samenwerken aan technische en sociale innovaties.

In de ontwerpfase bereiden de projectpartners de ontwikkeling en exploitatie voor. Het mooie is dat Kas van de Toekomst aansluit bij de plannen rond de Flora Campus Westland. Hoe de Kas er precies uit komt te zien ligt nog open. Daar kan samen met de sector invulling aan gegeven worden.

Veel inspirerende gesprekken
In de periode eind april tot en met begin juli heeft Greenport West-Holland 40 kenners van de sector individueel gesproken en hebben 44 personen deelgenomen aan werksessies van Greenport West-Holland. Dat heeft een zee aan informatie en boeiende inzichten opgeleverd. De reputatie van de Greenport West-Holland als centrum voor creativiteit, innovatie en oplossingsgerichtheid is wat de Greenport betreft méér dan waargemaakt.

De vier concepten die zijn besproken in de werksessies
Inmiddels is er door het projectteam en de stuurgroep een keuze gemaakt uit de vier basisconcepten die in de werksessies zijn besproken. Heel kort samengevat zijn deze vier concepten:

  1. Verzamelgebouw voor bedrijven die op zoek zijn naar huisvesting waar zij kantoorruimte met testfaciliteiten (de kas) kunnen combineren (optie 'rood' in de werksessies).
  2. Experience center voor tuinbouwtechnologie, waarin Greenport West-Holland de naam 'kas van de toekomst' zo letterlijk mogelijk neemt en internationale klanten zich kunnen laten inspireren en onderdompelen in het vernuft van het Nederlandse technologiecluster (optie 'geel' in de werksessies).
  3. Een ontmoetingsplek gericht op het bedrijfsleven en het algemene publiek, waar de mooie en lekkere producten uit het Westland centraal staan, met een restaurant, vergaderfaciliteiten en ruimte voor educatie en thema's als gezondheid, geluk en duurzaamheid (optie 'blauw' in de werksessies).
  4. Een Fieldlab vóór de Toekomst, waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen op basis van meerjarige programma's samenwerken aan grensverleggende innovaties voor de toekomst van de glastuinbouw, in verbinding met maatschappelijke innovaties. De Fieldlab als bruisend centrum voor open innovatie, waar ook partijen van buiten de sector aan meedoen (optie 'groen' in de werksessies).

Kiezen voor optie IV: Fieldlab vóór de Toekomst Optie IV: Fieldlab vóór de Toekomst
De Greenport West-Holland heeft gekozen om door te werken op basisconcept IV: Fieldlab vóór de Toekomst. Dit was ook het concept dat bij de deelnemers van de werksessies het meest tot de verbeelding sprak. Dat betekent dat dit concept het kader gaat vormen voor het verdere ontwerptraject. De Greenport zal daarbij dankbaar gebruik maken van de ideeën die binnen de andere opties naar voren zijn gekomen.

Het vervolg: de Wedstrijd die je Niet kunt Verliezen
De Greenport gaat de Fieldlab vóór de Toekomst uitwerken in een uitgebreidere tekst, die het kader zal vormen voor het ontwerp dat de Greenport in het najaar gaat maken. Die beschrijving is in de eerste helft van augustus gereed en zal op de website van Greenport West-Holland terug te vinden zijn.

De volgende stap is dat de Greenport West-Holland nu de aangekondigde Wedstrijd die je Niet kunt Verliezen gaan uitschrijven. Iedere organisatie of samenwerkingsverband dat geïnteresseerd is in de Fieldlab vóór de Toekomst kan zich voor de wedstrijd inschrijven en zijn of haar voorstellen inbrengen. Met die input kleurt de Greenport het concept verder in.

Save the Date
In de eerste helft van augustus publiceert de Greenport de beschrijving de Fieldlab vóór de Toekomst en de voorwaarden om mee te doen.

Op 17 oktober organiseert Greenport West-Holland een Dragons' Den evenement in het World Horti Center waarin iedereen die meedoet aan de wedstrijd de kans krijgt zijn of haar voorstel te pitchen. Een groep van deskundigen (de dragons) zal de voorstellen beoordelen.

Bron: Greenport West-Holland & Greenport West-Holland

Publicatiedatum: