Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yara realiseert 10% stikstofreductie met nieuwe installatie

Yara Sluiskil kan 31 ton ammoniak en 48 ton nitraatstofuitstoot verminderen. Dankzij een nieuw technisch proces is een sitebrede reductie van ruim tien procent mogelijk. De nieuwe installatie vergt een investering van ruim 30 miljoen euro en zal in 2026 in bedrijf worden genomen.

In 2020 zijn proeven gedaan om na de bestaande luchtzuiveringsunits in de nitraat granulatiefabriek een extra processtap in te bouwen. In deze fabriek worden nitraat houdende meststoffen gemaakt, zoals KAS-27 dat de Nederlandse boeren gebruiken om hun gewassen te laten groeien. De proeven waren naar eigen zeggen succesvol en boden perspectief om een significante stikstofreductiestap te zetten. Samen met de Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is de afgelopen jaren gewerkt om de nieuwe technologie versneld te implementeren in Sluiskil. Het Noorse moederbedrijf heeft nu akkoord gegeven om één van de twee nitraatfabrieken om te bouwen. Parallel loopt er een traject waarin de haalbaarheid onderzocht wordt om de andere nitraatfabriek in 2027 ook om te bouwen.

Yara wil de stikstofemissies verder terugbrengen middels zogenaamde WESP-technologie. WESP staat voor Wet Electrostatic Precipitator. De methodiek, waarbij door combinatie van een elektrisch veld en een wasvloeistof stof en ammoniak wordt uitgewassen, is eerder toegepast in andere sectoren. Yara gaat deze techniek nu toepassen, aanvullend op de reeds bestaande zuiveringsunit. De reststromen die ontstaan kunnen opnieuw verwerkt worden tot product, zodat geen afvalstromen ontstaan. De nieuwe installatie heeft enorme afmetingen. "Het inpassen in de bestaande fabriek is een technologisch hoogstandje waar vele knappe koppen aan werken", zegt Luc Cattoir, algemeen directeur van Yara Sluiskil.

Het project past in de lange rij investeringen die Yara afgelopen jaren deed. Met het sluiten van de laatste priltoren in 2018 halveerde Yara Sluiskil site breed zowel de ammoniak als stofuitstoot. Een nieuwe granulatiefabriek Ureum-8 verving de priltoren. Samen met de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) werd bij de ingebruikname van de ureumoplossing fabriek Ureum-7 in 2011 een convenant afgesloten met de intentie de laatste priltoren te stoppen. Zeven jaar later was het zover. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) werd vorig jaar verder gereduceerd door aanpassingen in een salpeterzuurfabriek tijdens een reguliere onderhoudsstop. In die fabriek werden ook nieuwe ammoniakbranders geïnstalleerd, waardoor 130.000 ton CO₂ equivalent aan broeikasgasemissies werd gereduceerd.

November 2023 maakte Yara bekend 194 miljoen te investeren in de afvang en opslag van CO₂, waarbij de schepen die vanaf 2026 jaarlijks 800.000 ton CO₂ naar Noorwegen zullen brengen uitgerust worden met walstroom. Walstroom voorkomt naast geluid en broeikasgasemissies ook stikstofuitstoot van aangemeerde schepen aan de kade. Luc vertelt overtuigd: "Samenwerking en integraal naar oplossingen zoeken is zeer belangrijk bij dit soort grote investeringen. Met de projectportfolio die we uitvoeren kijken we naar zowel klimaat, milieu, natuur, de omgeving alsook naar nieuwe markt opportuniteiten én het strategisch belang van een fabriek als Yara Sluiskil."

De investeringen sluiten aan bij de Maatwerkafspraken met de overheid. Middels maatwerk zetten de overheid en Yara zich samen in om sneller en meer reducties te realiseren dan met generiek klimaat- en milieubeleid mogelijk is. Door de aangekondigde of reeds uitgevoerde projecten zal Yara voor 2030 haar broeikasgasemissies in Sluiskil met meer dan 85 procent teruggebracht hebben ten opzichte van 1990. Wat betreft stikstofreductie is de ambitie om zowel de ammoniak, stikstofhoudend stof als stikstofoxide-emissies met elk 20 procent gereduceerd te hebben ten opzichte van 2020. In dat jaar was de stikstofuitstoot al 70 tot 80 procent minder dan in 1990. Met het enorme volume stikstofhoudende producten dat Yara maakt is de Maatwerkafspraak een forse ambitie. Het WESP-project is onderdeel van de beoogde stikstofreducties. Met het installeren van deze nieuwe installatie zal ook de meest bepalende pluim op de nitraatfabriek grotendeels verdwijnen. Zo wordt deze reductie letterlijk zichtbaar voor de omgeving.

Yara Sluiskil heeft een productiecapaciteit van 1,9 miljoen ton ammoniak. Dat is tien procent van de Europese productie en één procent van de wereldmarkt. Momenteel worden in Sluiskil vijf miljoen ton eindproducten gemaakt vanuit ammoniak. Zowel meststoffen alsook AdBlue, CO₂ en andere industriële producten die essentieel zijn voor de sectoren mobiliteit, energie, chemie en voedselproductie. Ammoniak wordt gezien als nieuwe energie- en waterstofdrager. De fabriek in Sluiskil is daarmee van vitaal en strategisch belang voor de Nederlandse en Europese samenleving, zowel nu als in de toekomst. Het Noorse moederbedrijf ziet de Sluiskilse vestiging als flagship en investeert volop in de toekomst van deze grootste productielocatie.

Voor meer informatie:
Yara Sluiskil
[email protected]
www.yara.nl

Publicatiedatum: