Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse land- en tuinbouw richt zich op windenergie

Land- en tuinbouwers zoeken vandaag de dag actief naar manieren om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te verkleinen. Windenergie biedt daarin duidelijk meer en meer kansen, zowel voor de eigen energiefactuur als voor het klimaat. De vraag naar gecentraliseerde en transparante informatie voor land- en tuinbouwers werd op 25 juni beantwoord met een studie- en beursdag rond windenergie in Oostkamp waar zo'n 200 geïnteresseerden op afkwamen, laat het Vlaamse Boerenbond weten.

Laurens Vandelannoote, consulent Energie en Klimaat, ging voor Boerenbond op onderzoek op de windmarkt en deelde zijn bevindingen met de aanwezigen. "Uit de 90 praktijkcases die we vergeleken, hebben we een aantal aandachtspunten gehaald waar je als landbouwer op kan letten als je een windturbine overweegt. We zien bijvoorbeeld duidelijke contractverschillen op het gebied van werken die inbegrepen zijn in het contract, opbrengst- en productorganisaties, onderhoud achteraf en opschortende voorwaarden. Je krijgt deze zaken best helder voor je effectief een contract afsluit."

Op basis van hun score op verschillende criteria uit het onderzoek werd een selectie aanbieders van turbines uitgenodigd om hun producten te presenteren op de afsluitende infomarkt.

Deelnemer
Eén van de deelnemers van de windbeurs was Wim Biesbrouck. Hij heeft een sierteeltbedrijf in Pittem, waar hij naast eenjarige bloemen in het voorjaar, tegen het najaar geplozen derigé-chrysanten kweekt. "Ik vond de windbeurs zeer goed georganiseerd. De voormiddag bracht een uitgebreide uitleg op alle mogelijke vlakken, stap per stap kregen we deskundige uitleg en tips. Het gaat niet alleen om de windmolen zelf, maar je hebt ook het injectieverhaal, de verzekering en onderhoud waar je rekening mee moet houden."

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: