Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrarische grondprijzen: zet de stijging door?

Agrarische grond wordt al jaren duurder. En voor de middellange termijn zet die trend door. Wel zijn er soms grote verschillen tussen de verschillende regio's. Op basis van een enquête onder agrarisch taxateurs en een eigen analyse heeft Rabobank de verwachtingen op een rij gezet. In het kort:

De gemiddelde agrarische grondprijs heeft in het vierde kwartaal van 2023 de grens van 80.000 euro per hectare (EUR/ha) doorbroken. De regionale verschillen in gemiddelde agrarische grondprijzen zijn groot. Deze variëren van 61.000 EUR/ha in Friesland tot 183.000 EUR/ha in Flevoland.

Op basis van een enquête onder agrarisch taxateurs verwachten we voor de komende twaalf maanden een stabiele tot licht stijgende agrarische grondprijs (0 tot 5 procent toename).

Als we de belangrijkste prijsbepalende factoren analyseren, ligt voor de (middel)lange termijn een verdere stijging van agrarische grondprijzen voor de hand. Het aanbod van te koop staande agrarische grond neemt beperkt toe, terwijl de vraag naar grond gestaag groeit, vooral voor niet-agrarische functies. We verwachten daarbij een groeiend aandeel niet-landbouw (verstedelijking en natuur) in de vraag. Dit alles heeft een prijsopdrijvend effect.

De regionale verschillen nemen toe. De grondprijzen blijven achter in zones rond natuurgebieden, waar beperkingen gelden op landbouwkundige productie en relatief veel agrarische bedrijven stoppen.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: