Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Discussie over Duitse kwetsbaarheid

Geen negatieve uurprijzen vandaag, maar wel 0-uren op de EPEX-markt van 13 tot 16 uur. De gemiddelde dagprijs komt op 74,5 euro per megawattuur uit. Fors lager dan recente Duitse day-aheadprijzen die opliepen tot bijna 500 euro per megawattuur. Volgens Tobias Federico, Managing Director van Energy Brainpool GmbH, laat het de toekomst van een kwetsbaar Duits energiesysteem zien.

De TTF-prijs knikte weer een stukje terug woensdag. Daarmee ligt de contractprijs voor het eerste kwartaal van 2025 nu weer net onder de 40 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 26 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Ruim de helft van de Nederlandse bedrijventerreinen heeft geen extra capaciteit op het energienet. Daarop wijst makelaarsclub NVM Business middels een rapport. Slechts 5 procent van de bedrijventerreinen beschikt nog over voldoende elektriciteit.

Ook hoogleraar energietransitie Martien Visser staat stil bij de opmerkelijke Duitse energiesituatie. Duitsland komt structureel energie tekort door de gekozen energiepolitiek, constateert Martien. Hij vindt dat niet in het belang van een goed werkend Europees systeem.

Het plaatje in de post van Martien geldt voor het EPEX-platform. Het Nord Pool-handelsplatform laat ook een hogere prijs zien dan in bijvoorbeeld Nederland, maar geen pieken zoals op het EPEX-plaatje. Daarover meer in dit X-draadje.