Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Toch weer waarschuwing voor gastekort

De energiecrisis is nog lang niet voorbij. Daarvoor waarschuwt Eneco, in navolging van de Europese Rekenkamer eerder deze week. Een groot tekort aan aardgas ligt op de loer. De TTF-gasprijs voor komende winter is inmiddels weer tot net boven de 40 euro per megawattuur gestegen.

Op de EPEX-elektriciteitsmarkt vanmiddag opnieuw negatieve uurprijzen tot maximaal 2 uur lang -92 euro per megawattuur en in totaal tussen 10 en 17 uur negatieve uurprijzen (met tussen 16 en 17 een prijs van precies 0 euro).


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 25 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De waarschuwing vanuit Eneco kan bij BNR op goedkeuring rekenen. "Deze waarschuwing is op zijn plaats", zegt energiedeskundige Ronald de Zoete.

De Europese gasvoorraden worden momenteel minder snel gevuld dan vorig jaar en ook ligt het tempo onder het 5-jaargemiddelde, stipt energieleverancier in een energie-update per e-mail aan. Omdat Europa de afgelopen winter is doorgekomen met een record aan gasvoorraden is het de verwachting dat de buffers gevuld zullen zijn voor de volgende winter. Wel wordt daarbij scherp gelet op eventuele ongeplande onderbrekingen in de gastoevoer van o.a. Noorwegen.

De gasmarkt lijkt een afwachtende houding aan te nemen, signaleert Engie. Dat komt omdat er nog altijd onzekerheid is over de laatste Russische gasleveringen, via pijpleiding en LNG. Er heerst onzekerheid, vanwege een potentieel dispuut, of de 40 miljoen m3 gas per dag die momenteel nog uit Rusland komt en met name aan Oostenrijk geleverd worden, door zullen blijven gaan én over LNG, al treft het 14e EU-sanctiepakket alleen gasexport en niet import van Russisch LNG.