Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltmethode voor medicinale ginseng in ontwikkeling

Ginseng heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen, zoals het versterken van het immuunsysteem. De teelt van ginseng is echter complex: het groeit op endemische ecologische plaatsen en de ziektedruk is hoog, waardoor er veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden, en het gehalte van de belangrijkste ingrediënten daalt.

De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research ontwikkelt een teeltmethode voor 'Amerikaanse ginseng'. Onderzoeker Natalia Moreno: "Consumenten wereldwijd gebruiken ginseng. Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een betere teeltwijze van dit product."

Ginseng is de wortel van de Panax-plant. Twee variëteiten worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen: Aziatische ginseng (P. ginseng) en Amerikaanse ginseng (P. quinquefolius). De Aziatische variant groeit op endemische bergen in Azië. Amerikaanse ginseng groeit in de bossen van Noord-Amerika en Canada en kan in halfopen velden onder schaduwdoek geteeld worden. Daardoor is deze variëteit commercieel interessanter. Maar de teelt van Amerikaanse ginseng duurt lang. Bovendien is de kwaliteit van het product niet consistent door de hoge ziektedruk en de variatie in het gehalte aan belangrijke ingrediënten.

De lange levenscyclus komt doordat het gewas na veroudering een diepe rustperiode ingaat en langdurige blootstelling aan kou nodig heeft om uit deze rustperiode te komen en een nieuwe groeicyclus te herstarten. Bovendien produceren de zaailingen het eerste jaar slechts één blad en daarna elke cyclus één blad extra.

Nieuwe teeltmethoden
Een internationaal wellnessbedrijf wil de producteigenschappen van ginseng verbeteren en heeft WUR de opdracht gegeven nieuwe teeltmethoden te ontwikkelen. De onderzoekers streven ernaar de teeltduur onder gecontroleerde omstandigheden te halveren. Hierdoor wordt de kans op ziekten en plagen kleiner en zijn er minder tot geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. Om de teelt te versnellen onderzoekt WUR of het aantal bladeren kan worden vergroot en of de winter- en zomerrust kunnen worden verkort. Daarnaast onderzoekt WUR de meest optimale kasomstandigheden om maximale wortelgroei en kwaliteit te stimuleren.

Het onderzoek naar de teelt van Amerikaanse ginseng is een vierjarige samenwerking tussen WUR en AMWAY.

Bron: WUR

Publicatiedatum: