Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter Kuiper, KUBO:

"We willen laten zien dat de glastuinbouw haar beste beentje voorzet"

"Onze CO₂-negatieve kas gebruikt gewoon buitenlucht om de planten de benodigde CO₂ toe te dienen. Op dit moment wordt dit vaak geïnjecteerd", vertelt Wouter Kuiper Topman KUBO bij BNR. "Deze oplossing is ontstaan onder druk van de Europese regelgeving naar aanleiding van de klimaatverandering. We willen laten zien dat de glastuinbouw haar beste beentje voorzet."

Glastuinbouw niet opdoeken
Wouter bestrijdt in de uitzending de gedachte dat de glastuinbouw moet verdwijnen vanwege het hoge energieverbruik in een dichtbevolkt gebied. "We leveren namelijk ook meer dan 15% elektriciteit aan het net." 80 à 90 procent van de producten uit de glastuinbouwproducten gaat naar het buitenland. "Maar laten we om die reden de sector niet opdoeken in Nederland. Wat is er nu lekkerder en gezonder dan groenten uit je eigen achtertuin?", vraagt Wouter zich hardop af.

In de uitzending moet Wouter een keuze maken of hij het minderen van arbeidsmigranten dramatisch of juist positief vindt. Hij oordeelt dat het dramatisch is, maar brengt de nuancering aan dat Nederland niet zonder arbeidsmigranten kan. "We zijn zo'n welvarend en hoogopgeleid land dat we geen personeel kunnen vinden dat in de kas wil werken. Dat is vaker te zien in welvarende landen. We hebben arbeidsmigranten nodig om het werk in onze kassen te doen."

Altijd mensenwerk
Verder stelt Wouter dat het werk in de glastuinbouw altijd het werk van mensen zal blijven. "Sommige telers ruiken bij het binnenstappen in de kas of er een tekort aan vocht is. Dat zal een computer de komende tien jaar nooit kunnen. Het zal nog twintig jaar duren voordat er volledig autonoom geteeld kan worden. Natuurlijk kunnen we handjeswerk aanvullen met robots, maar die hebben over het algemeen veel moeite met plukken, dieven en dat soort werkzaamheden."

In China wordt het importeren van kassen gedemotiveerd. Wouter: "We proberen daarom ook geen kassen meer te verkopen of te bouwen in dat land. We kijken daarom wat we uit China kunnen halen."

Geïnteresseerden kunnen Wouter hier vanaf minuut 34:00 terugluisteren bij BNR.

Publicatiedatum: