Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke aanplant past bij tuinders?

Bijdragen aan de biodiversiteit en een positieve bijdrage aan de plaagdruk in de kas. Dat is het doel van het project Landschappelijke inpassing & Biodiversiteit in de praktijk. Zo werd er langs de kas van chrysantenkweker Diamond Flowers geƫxperimenteerd met een groenstrook van 500 meter lang en 15 meter breed, meld Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard.

De landschappelijke inpassing van glastuinbouwbedrijven in de intensiveringsgebieden in de Bommelerwaard is een belangrijk en verplicht onderdeel van de herstructurering. Maar het is ook een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke acceptatie van de glastuinbouw in het gebied. Een mooie inpassing van de kassen in het omringende landschap draagt bij aan een gedragen sector van en voor alle bewoners. En het is op zichzelf ook niet zo heel moeilijk te realiseren.

Toch gaat het niet altijd goed. Door knelpunten in het (start)beheer slaat de jonge aanplant soms slecht aan. Of als blijkt dat er door verkeerde beplanting schadelijke insecten in de kas komen (wantsen, motten), is de tuinder allesbehalve enthousiast. In dit document worden handvatten gegeven voor een adequate inpassing van bedrijven. Daarbij wordt rekening gehouden met de belangen van de tuinders (fytosanitair, beheer), de samenleving (aantrekkelijkheid) en PHTB (passend in de voorwaarden).

Nieuw onderzoek van start
In 2024 gaat er een nieuw project van start met de titel "Natuurlijke plaagbestrijding met biodiversiteit in en om de kas". Dit project valt onder het programma "Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid" van Stichting Kennis in je Kas. Binnen dit project willen zij in 2024 bij 20 glastuinbouwbedrijven biodiversiteitsvelden rondom kassen aanleggen. Dit zullen speciale mengsels van meerjarige planten zijn waarvan bekend is dat ze nuttig zijn voor veel natuurlijke vijanden van kasplagen. De afgelopen drie jaar is al veel ervaring opgedaan met de aanleg van biodiversiteit bij bedrijven in het Oostland (omgeving Bleiswijk) en de Bommelerwaard.

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard

Publicatiedatum: