Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

63e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk

Eind juni staat de tuin van kasteel 't Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Jaarlijks organiseren de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro er de Internationale Rozenkeuring. Zo kreeg de kweker van de best presterende nieuwe roos er op vrijdag 21 juni de 63e ereprijs 'Gouden Roos'. Daarvoor kwamen 38 juryleden maar liefst 104 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners - onder leiding van de Australische Diane vom Berg - op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. "Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar. Om te passen in de internationale kalender van keuringen stond onze keuring dit jaar een week vroeger gepland dan gewoonlijk", vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast.


De gouden roos. Foto: Inagro

Zeventien rozenkwekers uit zes landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Polen) waagden dit jaar hun kans. De selecteurs brachten 104 rozen samen, waarvan 72 rozennieuwigheden en 32 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. "Dit jaar kregen niet minder dan 17 soorten klimrozen een plaats in de proeftuin, wat opvallend veel is in vergelijking met andere jaren", vult Kathleen Storme nog aan. "Het natte voorjaar leidde tot een duidelijk onderscheid tussen ziektegevoelige en ziekteresistente soorten."

De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 21 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde "Gouden Roos".

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen werden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en kregen geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spraken zich uit over de kenmerken 'gewas', 'ziekte', 'bloei' en 'geur'. 30% van de punten ging naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.

Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de 'snijrozentuin', de 'Gouden Roos-tuin', de 'Engelse Tuin' en de 'Franse Tuin'. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. De Rozentuin is op zijn mooist van eind mei tot eind september.

Voor meer informatie: www.rozentuinkortrijk.be

Publicatiedatum: