Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilingmeesterscolumn: Het positieve effect van kou en neerslag

Veilingmeester rozen Erik Wassenaar ziet toch een positief effect van dit koude en natte voorjaar. De productie is door de weersomstandigheden veel lager. De prijs is daarentegen nu heel goed. Maar hoe zal dat zijn als het binnenkort écht zomers weer is?

Geslaagden en zomerfeesten
De eindexamens zijn achter de rug en veel geslaagden hebben dit gevierd met spandoeken en gehesen vlaggen. Gefeliciteerd aan alle geslaagden! Ook de zomerfeesten, zoals het lichtjesfeest, zijn nu in volle gang. Traditioneel zijn het de Scandinavische landen waar dit groots wordt gevierd. Al met al dagen die gevierd worden met bloemen.

Het positieve effect van veel neerslag
Het matige weer in Nederland heeft een grote invloed op de bloemenproductie. De kou en het gebrek aan zonlicht zorgen ervoor dat de productie lager is dan normaal voor deze tijd van het jaar. Dit is niet alleen vervelend voor vroege kampeerders, maar het heeft ook een negatieve impact op buitenproducten en de groei van kasproducten. Veel regen maakt het moeilijk om buiten te zaaien, planten en oogsten. Ook internationaal is het weer niet top, wat resulteert in lagere totale aantallen. Het goede nieuws is dat de prijzen voor bloemen daarom op dit moment wel heel goed zijn.

Consumentengedrag
Doordat consumenten minder buiten op terrasjes zitten, halen ze de zomer naar binnen met bloemen. Het trouwseizoen is ook in volle gang, wat zorgt voor een extra prijs boost voor bloemen met witte en roze tinten. Het EK voetbal heeft geen significante invloed op de verkoop van bloemen, behalve misschien wat extra verkoop van oranje bloemen. Bij planten zien we dat juist weer wel. Verpakkingen met voetballen erop, hoezen met vlaggen van bijvoorbeeld Duitsland, België en Nederland worden regelmatig aangeboden op de klok. Ook keramieken potten in de vorm van een voetbal met planten erin worden aangeboden op de klok.

Vooruitzichten voor de zomer
Zal het zomerweer binnenkort écht beginnen? De eerste vakanties staan ten slotte voor de deur. Dit zijn wel twee ingrediënten waar ik als veilingmeester niet echt gerust op ben. Als het zomerse weer echt begint, kan de productie 'losbarsten' en nemen de aantallen op de klok en in directe stromen behoorlijk toe. Dit kan mogelijk een negatieve invloed hebben op de prijzen, vooral in combinatie met de vakantieperiode. Het is altijd de vraag hoe de handel zijn weg weet te vinden als de aantallen toenemen en de vakanties beginnen. Er zijn jaren waar we de vakantieperiode fluitend door zijn gekomen (lees goede prijsvorming), maar ook jaren waarbij de markt (lees consumenten) met heel andere zaken bezig was dan bloemen. Zoals lekker genieten op het strand of terras.

Voor nu kunnen we nog genieten van een prima prijsvorming voor bloemen.

Publicatiedatum: