Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Centraal internationaal systeem om tuinbouwdata tussen landen te delen

In Europa zijn er in de jongste jaren liefst een 80-tal datadeelplatformen in de tuinbouwsector ontstaan. Die bedienen dataverkeer tussen lokale spelers en fungeren als regionale data spaces. Het is tot nu toe echter lastig om internationaal data te delen. Het vergt voor de individuele bedrijven de juiste contacten, veelvoudige (dure) aansluitingen met meerdere platforms, met telkens andere technische voorschriften, contracten en manier van werken. Ook de landbouwer wordt volgens het ILVO het liefst geholpen door een platform in zijn eigen regio. Stephanie van Weyenberg, Manager van DjustConnect van ILVO: "De meest logische oplossing is dat een bedrijf of landbouwer slechts één datadeelplatform hoeft te gebruiken, en dat de nodige bruggen worden gebouwd op platformniveau."

Daarom hebben drie bestaande datadeelplatformen uit België, Finland en Frankrijk de handen in elkaar geslagen naar een Europese Landbouw Data Space. Dit systeem moet landbouwers, voedingsbedrijven en technologiespelers over de landsgrenzen heen ontzorgen in het delen van (agrovoedings)data. Het gaat om de bestaande datadeelplatformen DjustConnect (Vlaanderen), DataSpace Europe (Finland) en Agdatahub (Frankrijk). Op 18 juni 2024 tijdens de Agritechdag van ILVO in Melle (België), ondertekenen ze daarvoor een Memorandum of Understanding.

Bron: ILVO

Publicatiedatum: