Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook 10 aardwarmteprojecten krijgen subsidie

Veel SDE++ naar zon-PV na ronde 2023

De resultaten van de SDE++2023-ronde zijn bekend. Het volledige budget is opgebruikt, al moet nog blijken hoeveel er ook echt uitgekeerd gaat worden. Dit hangt af van marktprijzen voor energie en CO₂. Opmerkelijk is de oproep van de minister om alleen projecten in te dienen die 'voldoende uitontwikkeld' zijn én om voor een aanvraag van goede kwaliteit te zorgen. Op korte termijn worden de regels voor de openstellingsronde van 2024 bekend.

In totaal zijn er in 2023 1970 aanvragen ingediend, goed voor 16,3 miljard euro. Er zat 8 miljard in de pot. Van de niet toegekende aanvragen is ongeveer 45%, waaronder 'enkele zeer grote projecten', door de producent teruggetrokken. De overige 55% van de niet toegekende aanvragen voldeed niet aan de indieningsvereisten (zoals de aanwezigheid van
vergunningen). Een klein aantal aanvragen is slechts afgewezen vanwege budgetuitputting.

Circa 2 miljard uit de 2023-ronde is gereserveerd voor CO2-afvang en -opslag. De meeste beschikkingen zijn afgegeven voor hernieuwbare elektriciteit, met 1093 zon-PV-op-dak-beschikkingen.

Geothermie Nederland is blij met tien SDE++-toekeningen voor aardwarmteprojecten, waaronder de volgende tuinbouwgeoriënteerde projecten: Aardwarmtecluster Koekoekspolder, ECW Geo Andijk, HVC Maasdijk (2x), HVC Polanen en Shell in Schipluiden.

2024
Binnenkort belooft de minister met de regels voor de openstellingsronde van 2024 te komen. Daarin zullen er ook enkele categorieën zijn voor zon-PV op land, met aandacht voor 'natuurinclusieviteit'.

Voor biomassa stopt subsidiëring van geproduceerde hernieuwbare elektriciteit bij biomassaprojecten. De minister wil biomassaverbranding afbouwen.

Andere aandachtspunten uit de Kamerbrief van de minister zijn onder meer: de minister gaat rekening houden met de hoger dan verwachte kosten voor transport en opslag van afgevangen CO₂ in de SDE++ 2024. Ook wordt de toepassing van e-boilers bij warmtetransportnetten bredere gemaakt.

Indexfoto: Aardwarmte Polanen