Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie voor grootschalige energie-opwek en CO₂-vermindering

De SDE++ geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie opwekken of de CO₂-uitstoot verminderen. RVO biedt inmiddels adviesgesprekken aan om aanvragers te helpen zich op de subsidieronde van 2024 voor te bereiden.

Ruim twee keer meer aangevraagd dan er budget is
In de subsidieronde van 2023 dienden ondernemers en non-profitorganisaties 1.970 aanvragen in voor een bedrag van ongeveer € 16,3 miljard. Dat is ruim twee keer zoveel als het beschikbare subsidiebudget van € 8 miljard. Uiteindelijk krijgen 1.601 projecten subsidie. Als al deze installaties maximaal duurzame energie opwekken of CO₂ opvangen, levert dat naar verwachting 2,4 megaton (Mton) CO₂-vermindering per jaar op. Ter vergelijking: de totale CO₂-uitstoot in Nederland was in 2023 zo'n 150 Mton.

Waar gaat de meeste subsidie heen?
Het grootste aantal subsidies is voor zonnepanelen op daken: 1.093, met een subsidiebedrag van in totaal € 634 miljoen. Ook gaat er veel geld naar:

  • zogeheten 'zonneweiden' (€ 394 miljoen)
  • geothermie (aardwarmte, € 1,4 miljard)
  • elektrische boilers (€ 785 miljoen)
  • CO2-afvang en -opslag (€ 2 miljard)

SDE++ opent opnieuw in september
Op 10 september 2024 gaat de SDE++ weer open voor aanvragen. In deze ronde komt een aparte categorie voor subsidieaanvragen voor natuurinclusieve zonneparken. Deze moeten grond vrij laten voor flora en fauna. Windmolens op land tot 150 meter die in de buurt van radars staan, krijgen nu ook subsidie. Ook voor enkele nieuwe technieken om energie op te wekken of CO₂ te besparen, krijgen ondernemers en non-profitorganisaties in deze ronde subsidie, zoals de 'proces-geïntegreerde warmtepomp'.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Publicatiedatum: