Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GreenTech Amsterdam 2024 in 500+ foto's

Tholen - GreenTech Amsterdam was afgelopen week met recht weer een echte internationale tuinbouwtechniekbeurs. Ook waren er weer genoeg innovaties te zien, al geldt soms wel 'nog even geduld'. De overname van kassen door robots, die is nog niet daar, maar dat steeds vaker een robot een (deel) van het werk van de mens over gaat nemen, dat is zeker.

In aanvulling op het verslag van vrijdag delen we graag nog de constatering dat ToBRFV opvallend minder aanwezig was in vergelijking met voorgaande beurzen. Kassen hebben hun hygiëneprotocollen aanzienlijk verbeterd, er is meer kennis over het virus, de verspreiding en hoe verspreiding te voorkomen, en de beschikbare resistente rassen zorgen ervoor dat telers zich veel beter uitgerust voelen tegen het virus. Ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming zijn onder andere betere spuit- en ontsmettingsopties en protocollen, betere detectiemiddelen en efficiëntere middelen voor Integrated Pest Management (IPM). Een bedreiging voor de ontwikkeling van de sector blijft de goedkeuringstijd van nieuwe gewasbeschermingsproducten, die volgens specialisten extreem traag is in veel landen met een groot areaal in kassen.


Wat zouden Ed en Hans van Holstein nou telen? Wij denken gerbera's. Hier zijn de telers op bezoek bij Carl Stougie en Jack van der Voort van SchermNed. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Cannabis
Ook opvallend beperkt aanwezig was cannabis. Hoewel cannabis maar een klein deel van de beursvloer innam, kreeg het toch de aandacht op het Medicinal Plants Pavilion. Exposanten zijn merkbaar optimistischer over de cannabismarkt dan vorig jaar, zag onze gespecialiseerde redacteur tijdens een rondje beurs. Dit heeft alles te maken met de recente ontwikkelingen in Europa. Duitsland belooft een belangrijke cannabismarkt te worden en bedrijven die daar actief zijn, merken nu al een snelle groei. De industrie kijkt ook naar Nederland: hoe zal het Experiment Gesloten Coffeeshopketen zich ontwikkelen? Een exposant vertelde dat hij speciaal naar GreenTech was gekomen in de hoop een aantal Nederlandse telers tegen het lijf te lopen. Zoals we gewend zijn van cannabis, zal het tijd kosten om te zien hoe de markt zich echt zal ontwikkelen. Maar voor nu wordt de positiviteit in de industrie zeer gewaardeerd.


Cees den Haan (Hortispeed), Jamie Werkman (Agrozone Canada), Art Lobs en Werner van Mullekom (Agrozone Nederland). Leuk om te horen: zowel in Nederland als in Canada is Agrozone momenteel hun faciliteiten aan het uitbreiden middels nieuwbouw. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Vertical farming
Duidelijk meer aanwezig was vertical farming, zo ontdekte onze specialiseerde redacteur in deze industrie. Opvallend is dat er vorig jaar veel nieuwe startups opdoken die zich richtten op software voor verticale landbouw en zich richtten op oplossingen voor boerderijmanagement, terwijl ze dit jaar niet of nauwelijks te vinden waren. Wat betreft de vertical farmingmarkt is er een significante verschuiving naar end-to-end leveranciers, in plaats van zich te richten op meer 'bescheiden', niche, of op onderzoekgebaseerde projecten. Bedrijven zien onder meer kansen in teelten met medicinale en farmaceutische toepassingen, omdat in vertical farms een ultra-gecontroleerde teeltomgeving te realiseren is.


Marco Smit en Gerrit Peet flankeren de nieuwe directeur van Besseling Techniek: Ronald de Vos. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Andere leveranciers die op de beursvloer rondliepen, zeggen zich alleen nog richten op R&D-projecten voor klanten omdat grotere projecten zijn uitgesteld. Daarnaast zijn er, in plaats van het openen van nieuwe kantoren over de grens, verschillende aankondigingen geweest van samenwerkingsverbanden om producten en oplossingen in het buitenland te stimuleren om zo efficiënt gebruik te maken van middelen. Last but not least groeit de markt nog steeds gestaag met tal van projecten die momenteel in aanbouw zijn in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië in het bijzonder.


Tim Huijben en Jamie Lee Nicodem van Viscon waren wel in voor een grappige foto tussen het serieuze beurswerk door. Tomaten afwegen is ook een serieuze business, waarvoor Viscon deze nieuwe lijn met 'weigh more features' heeft uitgerust. Bekijk hier de volledige fotoreportage.