Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke steun voor moderne glastuinbouw in Iran

Iran's glastuinbouwsector maakt een grote groei door de laatste tien jaren. Urbanisatie geeft daar een sterke impuls aan, want in Iran's miljoenensteden neemt de vraag naar een continue bevoorrading van groenten en sierplanten toe, en stijgt de vraag naar kwaliteitsproducten. Maar ook watertekorten, klimaatverandering en het streven naar hogere productiviteit spelen daarbij een belangrijke rol. Het LNV-team van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de Nederlandse Ambassade in Teheran heeft daarom opdracht gegeven voor een glastuinbouwsectorstudie "Greenhouse Horticulture Study".De tuinbouwsector in Iran
Iran heeft anno 2024 ongeveer 20,000 hectare kassen en de overheid stimuleert uitbreiding van het areaal met 100,000 hectares in de komende vijf jaren. Nu gaat dat waarschijnlijk niet zo snel, maar er zijn veel nieuwe projecten in ontwikkeling. De interne markt is groot en Iran exporteert ook groenten en sierplanten naar buurlanden. De overheid wijst gebieden aan voor kastuinbouw en verzorgt de gas-, water- en wegeninfrastructuur. Het overgrote deel van de tuinbouw is in handen van private familiebedrijven. Tomaten, komkommers, paprika's, sla en aardbeien zijn de meest geteelde groentegewassen. In de sierteelt zijn snijbloemen (zoals lelies, rozen, alstroemeria's, anthuriums, chrysanten) en een breed scala aan groene kamer- en tuinplanten prominent.

De meeste kassen zijn lokaal gemaakt en hebben plastic-covering, naar Spaans of Venlomodel met metalen frames. De overheid geeft sinds kort geen vergunningen meer af voor de bouw van traditionele tunnelkassen waarbij in de grond geteeld wordt. In toenemende mate past men hydroponics, insectmonitoring, irrigatiesystemen, schermen, en klimaatcontrolesystemen toe waarvoor men de materialen importeert (onder andere uit NL). Ook is men geïnteresseerd in water-hergebruiksystemen.

Hoge productiekosten en gebrek aan managementcapaciteit en beroepsopleidingen zijn uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Groente/bloemen-exportbedrijven hebben geïnvesteerd in high-tech kassen en koelopslag; de kleinere bedrijven leveren aan de groothandel met ongekoelde wagens. Op gebied van post-harvest technologie zijn grote stappen te maken: sorteren, labelen en verpakking gebeurt vaak nog met de hand. Volgens de Iraanse statistieken is de export 747,000 ton groenten en 12,000 ton bloemen per jaar.

Het rapport opvragen
Het rapport, dat is uitgevoerd door SGPM, gaat ook in op de waterbeschikbaarheid en kwaliteit, het kunstmest en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de arbeid, en financiële aspecten. Nu is zaken doen met Iran niet makkelijk (zie ook de website van de RVO), maar er zijn veel voorbeelden van langdurige partnerschappen. Nederlandse landbouwtechnologie en -producten hebben een goede reputatie in Iran, en voedselzekerheid is van belang voor de bevolking. Ieder jaar komen honderden Iraanse bedrijven naar de Greentech, IFTF, Flower Trials en andere tuinbouwevenementen in Nederland.

Het rapport is op te vragen via [email protected].

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publicatiedatum: