Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koppert en BlueRadix winnen GreenTech prijzen

Tijdens de opening van GreenTech Amsterdam 2024 zijn de winnaars van de GreenTech Awards bekendgemaakt. Koppert wint de Concept Award voor het product 'Digital Assistent'. En Blue Radix wint de Innovation Award voor het product 'Integrated Autonomous Climate & Irrigation Control'.

Egon Janssen, de voorzitter van de jury, legt uit waarom: "Artificial Intelligence en data science ontwikkelen zich razendsnel. De winnaars van de concept- en innovatieprijs laten zien dat deze nieuwe technologie kan helpen om duurzaamheid te verbeteren en het tekort aan arbeidskrachten te verminderen. De jury was onder de indruk van de schaalbaarheid van de winnende innovatie die de komende jaren voor een enorme impact kunnen zorgen."

Winnaar Koppert
Koppert's Digitale Assistent is een digitale service die telers 24/7 toegang geeft tot directe antwoorden op gewasbeschermingsvragen. De tool biedt gepersonaliseerde en contextrijke ondersteuning voor unieke IPM-uitdagingen door vitale gegevens van het eigen teeltbeheersysteem van de teler te integreren. Bijvoorbeeld klimaat, plaagdruk, chemische en biologische middeleninzet en andere factoren. Daarnaast wordt kennis van Koppert van geïntegreerde gewasbescherming en land- en tuinbouwpraktijken gecombineerd.

De digitale assistent van Koppert is ontworpen voor de moderne teler en zal toegankelijk zijn via zowel tekst als spraak op mobiele en desktop apparaten, waardoor gebruiksgemak gegarandeerd is, ongeacht de locatie en voorkeurscommunicatiemethode van de gebruiker.

'We zijn van plan om de eerste versie te introduceren in de tweede helft van 2024. Vanaf dat moment zal de digitale assistent regelmatig worden uitgebreid met meer mogelijkheden,' voegt Gabriël van der Kruijk, Koppert's Digital Transformation Manager, toe. 'Gedurende 2024 presenteren we ons prototype op beurzen om feedback van het publiek te vragen. Op dit moment kunnen bezoekers van GreenTech de digitale assistent uit eerste hand ervaren op onze stand in hal 5, stand 118. Daarnaast voeren we validatietests uit met onze consultants en een selecte groep klanten. Het doel is om te leren van hun ervaringen, zodat we onze digitale oplossingen kunnen blijven verbeteren.'

Winnaar Blue Radix
Het AI-systeem van Blue Radix verbetert de Crop Controller door de integratie van de autonome irrigatiesturing. Het systeem van BlueRadix reduceert het klimaatcomputerwerk met 80%, waardoor telers vier keer zo veel hectaren kunnen beheren en een betere balans tussen werk en privéleven kunnen realiseren. Crop Controller biedt volgens het bedrijf significante verbeteringen qua winst, opbrengst en grondstofgebruik. Crop Controller zorgt specifiek voor vijf procent meer winst, zeven procent meer opbrengst en tien procent minder water- en meststofgebruik. Daarnaast kan er een energiebesparing van 15% worden gerealiseerd.

"We zijn bijzonder vereerd met de GreenTech Innovation Award", zegt Ronald Hoek, CEO van Blue Radix. "Crop Controller is de toekomst. In deze innovatie wordt AI gecombineerd met praktische toepassingen om de productiviteit en duurzaamheid te verbeteren."

Egon legt uit: "We hebben veel innovaties gezien die AI en Data Science gebruiken om één proces in de kas te optimaliseren. Aangezien er veel processen zijn die elkaar beïnvloeden is de echte uitdaging om de totale operatie te optimaliseren. Blue Radix combineert autonome klimaat- en waterregeling en dat is een belangrijke stap op weg naar autonome kassen."

Vooruitkijken: de toekomst van de tuinbouwtechnologie
De oplossing gaat verder dan traditionele dashboards en rapportagetools en biedt volledig geautomatiseerde besluitvorming. Daardoor kunnen telers goede resultaten behalen zonder dat ze constant handmatig hoeven in te grijpen. Rudolf de Vetten, Chief Product Officer van Blue Radix: "We willen onze klanten, partners en supporters die een belangrijke rol hebben gespeeld op onze reis bedanken. Hun vertrouwen en samenwerking zijn belangrijk geweest voor ons succes. En we kijken ernaar uit om samen met hen de grenzen van wat mogelijk is in de tuinbouw te blijven oprekken."

Jury
De jury van de GreenTech Innovation & Concept Awards 2024 bestond uit:

 • Voorzitter: Egon Janssen, TNO (Nederland)Silke Hemming, Wageningen Universiteit Onderzoek (Duitsland)
 • Perry van Adrichem, HortiTech B.V. (Nederland)
 • Peter Zwinkels, Technokas (Nederland)
 • Roel Vanderbruggen, Proefcentrum Hoogstraten (België)
 • Bart van Meurs, Divisie Q (Nederland)
 • Jolanda Heistek, Royal FloraHolland (Nederland)
 • Tijl Hoefnagels, Rubio (Nederland)

De adviescommissie van de jury bestaat uit:

 • Brian Sparks, Greenhouse Grower (USA)
 • Leonardo Capitanio, Vivai Capitanio (Italië)
 • Enrico Verhoef, Total Greenhouse Service (Mexico)
 • Heinrich Dressler, Haymarket (Duitsland)

Voor meer informatie:
Blue Radix
Tel: +31 6 5343 3839
[email protected]
www.blue-radix.com

Koppert
Tel: +31 (0) 10 514 04 44
[email protected]
https://www.koppert.nl

Publicatiedatum: