Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Delphy test ‘lokale’ potgronden in project CloseCycle

Het Europese Interreg-project CloseCycle is dit jaar gestart met de ambitie om partijen samen te brengen om te werken aan gesloten kringlopen. Delphy gaat op haar onderzoekskwekerij in Hazerswoude-Dorp diverse onderzoeken uitvoeren met reststromen uit de regio. Hiervoor wordt een lokaal netwerk ontwikkeld met boomkwekers uit Greenport Boskoop, de gemeente Alphen aan den Rijn en bedrijven uit diverse sectoren. Eén van de onderzoeken is het testen van verschillende veenarme en veenvrije potgronden gebaseerd op lokale reststromen.

Verschillende substraten
Vorige week zijn twaalf verschillende substraatmengsels gemaakt van een breed scala aan hernieuwbare grondstoffen variërend van houtvezel en verschillende soorten compost uit de regio tot gefermenteerde maïs, biochar, Miscanthus, droge mestfractie, etc. In de mengsels zijn Thuja's opgepot. Delphy gaat de groei van de planten in de verschillende substraten volgen. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in potgrond is een belangrijke uitdaging voor telers. Delphy heeft afgelopen jaren al het nodige onderzoek uitgevoerd naar veenarme en veenvrije mengsels. Het onderzoek binnen CloseCycle gaat duidelijk een flinke stap verder met nieuwe en lokale reststromen. Het zou mooi zijn als deze reststromen uiteindelijk opgewaardeerd kunnen worden tot waardevolle grondstoffen voor bijvoorbeeld de teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten.

Internationaal
Het interregionale project CloseCylce wordt uitgevoerd door 18 Europese partijen binnen de North Sea regio, te weten Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Denemarken. De uitvoerende partijen gaan allen aan de slag in hun eigen regio of land om reststromen op te waarderen tot waardevolle eindproducten geschikt voor landbouw, steden of andere specifieke doeleinden. Zo worden kringlopen gesloten. Voor ieder land is een specifieke focus gedefinieerd, afhankelijk van de bestaande reststromen in dat land of in de regio. De partijen delen de kennis om van elkaar te leren. Bijvoorbeeld in België gaat een onderzoekspartij kijken naar het de mogelijkheden van afvalstromen uit de glastuinbouw. In Denemarken is een school die zich richt op groene bio-economie en circulariteit en een boerderijfabriek heeft voor groene bioraffinage, een biogasinstallatie en een pilot-biocharfabriek. Delphy gaat naast de 'potgrondproef' ook onderzoek doen naar het gebruik van reststromen voor bijvoorbeeld in de vollegrond.

Voor meer informatie:
Delphy
Tel:+31 77 398 75 00
[email protected]
https://delphy.nl

Publicatiedatum: