Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elektriciteitsprijs tot 46 euro in de min

De elektriciteitsprijzen lagen dit weekend weer geruime tijd onder 0. Zaterdag van 10 tot 17 uur met uiteindelijk een gemiddelde EPEX-dagprijs van ruim 43 euro per megawattuur en zondag van 8 tot 17 uur met een gemiddelde dagprijs van net geen 25 euro. De maximale negatieve uurprijs was -46 euro per megawattuur, zondag tussen 13 en 14 uur. De reeks met negatieve uurprijzen voor elektriciteit mocht geen verrassing heten gelet op genoeg zon en ook een stevig aanwezige wind. Samen met beperkte stroomvraag in het weekend het recept voor dalende elektriciteitsprijzen.

TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 7 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

De meeste huishoudens hebben vorig jaar hun energieprijzen te vroeg vastgezet. Zij betaalden zo tot honderden euro's te veel omdat stroom en gas sindsdien goedkoper werd. Zonnepanelenklanten profiteren wél, doordat ze langer de gevreesde terugleverkosten voor opgewekte zonnestroom ontlopen, schrijft Nu.nl.

Ook bij Nu.nl (achter een betaalmuur), een bericht over de impact van batterijen op de energiemarkt. In Californië is dat al duidelijk te zien. De vraag is of Nederland volgt? Inwoners van de Amerikaanse staat Californië die hun lampen aanzetten of op inductie koken, gebruiken steeds vaker stroom uit enorme batterijparken. Die slaan overdag zonne-energie op en geven de stroom 's avonds weer terug.

Vanwege tuinbouwbeurs GreenTech is de energie-update op dit kanaal er deze week mogelijk niet dagelijks. Na de beurs, vanaf vrijdag, pakken we de draad met updates weer op.